El mes d’agost es perderen 99.069 afiliacions a la seguretat social

   

Es fan menys contractes i són de pitjor qualitat

   

soib sept 2013El president del govern, Mariano Rajoy, treia pit ahir afirmant que les xifres d’aturats inscrits a les oficines d’ocupació del mes d’agost, que ja coneixia per la seva informació privilegiada, serien molt bones i  que això justificaria les seves polítiques i la reforma laboral, i que no permetria que “menudeses” com el cas Bárcenas i el finançament il·legal del PP no el distraguessin de la seva sagrada missió de salvar el país de la crisi.

   

Realment, Rajoy es conforma amb molt poc i té una percepció de la situació molt allunyada de la que tenen la majoria dels ciutadans, que pateixen les conseqüències de la terrible crisi econòmica provocada per les polítiques neoliberals. Si el fet de reduir el nombre d’aturats inscrits en 31 persones és un gran èxit de la política del govern, quan encara n’hi ha molt prop de 5 milions i l’EPA augmenta aquesta xifra en un milió més, vol dir que no només són un govern d’ineptes, sinó que també són completament irresponsables.

   

Les xifres d’inscripció són cada vegada menys indicatives i hem d’anar a altres indicadors per fer-nos una idea més real de la situació. Un d’aquests indicadors fonamentals, és la xifra de persones afiliades a la seguretat social, i aquestes ens diuen molt clarament que es segueix destruint ocupació: quasi 100.000 persones menys que el mes anterior ha registrat el mes d’agost, una xifra dramàtica per les persones que ha deixat de ser cotitzats però també per a les arques públiques, per la pèrdua d’ingressos.

   

Però les estadístiques ens donen altres xifres molt importants: cada vegada es fan menys contractes i de pitjor qualitat, el nombre de contractes indefinits no arriba ni tant sols al 6% i cada vegada el percentatge dels que es fan a temps complet és més reduït i la proporció dels que són a temps parcial augmenta. D’aquesta manera ens trobam que moltes persones, que figuren com a ocupades, perceben uns salaris que a dures penes cobreixen les seves necessitats bàsiques, a pesar de que es freqüent que aquest sigui l’únic ingrés familiar.

   

Al conjunt de l’Estat, tot i les reiterades afirmacions de que la situació millora i que ens trobam davant la sortida de la crisi, encara hi ha 73.149 persones més que estant inscrites a les oficines d’ocupació que fa un any, i tots sabem que n’hi ha moltes més que ni tant sols s’hi apunten. Aquest fet pot estar darrere les dades de reducció del nombre de demandants de primera ocupació, que és el que més disminueix, mentre que augmenta en quasi tots els sectors productius. Sembla que una part dels més joves han vist la inutilitat d’una inscripció que no aporta cap possibilitat de trobar feina, i han optat per cercar altres vies encara que només els proporcionin ocupacions miserables a l’economia submergida. Si no fos així no s’entendria la reducció aparent dels desocupats, coincidint amb la pèrdua de cotitzats.

  

Una altra xifra significativa és la cobertura del sistema públic de protecció, que s’ha reduït en un 4% en el decurs dels darrers 12 mesos. A més també s´han reduït els quantitats dels “afortunats” que cobren alguna prestació. En conjunt, les prestacions no arriben ni al 50% dels desocupats (comptant inscrits i no inscrit) i cada vegada són més curtes.

   Davant d’aquestes dades, des d’EU creiem que no hi ha motius per celebrar-les com un èxit del govern sinó que, molt al contrari, ens indiquen la profunditat de la crisi, els efectes demolidors que aquesta té sobre una part molt important de la població i la necessitat imperiosa d’una nova política que afronti de veritat el drama de l’atur i la misèria que genera, una política que no pot dur a terme el govern del PP, que es troba completament enrocat en les seves receptes neoliberals i que viu fora de la realitat, amb el miratge d’una recuperació inexistent.

 

Share This