El TSJ dóna la raó als sindicats i desautoritza el Govern

És el moment de renunciar a la via impositiva i tornar al diàleg i a la negociació

assemblea porreresEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha donat la raó als sindicats en el recurs que posaren contra l’aplicació del TIL, decretant la seva suspensió cautelar. Aquesta decisió, que és un gran triomf de tot el sector educatiu, farà que aquest curs no es pugui aplicar aquesta norma absurda, decretada pel Govern amb un caràcter autoritari, sense comptar amb l’opinió dels docent ni de la resta de la comunitat educativa.

Si el Govern hagués actuat d’una altra manera, escoltant les veus que, des de sectors molt diferents, criticaven aquesta imposició i reclamaven un període de negociacions i un calendari raonable per a l’entrada en vigor del TIL, ara no ens trobaríem davant aquesta situación, que generarà el caos en l’inici del curs escolar ja que, com va reconèixer la consellera el Govern, no disposava de pla “B” davant una resolució judicial que era ben previsible.

Les ordres d’aplicació forçada del TIL, imposant-se per sobre de les decisions, emparades per la llei, dels consells escolar i el caràcter autoritari i mentider del Govern, foren l’excusa per a iniciar una “caça de bruixes” contra els docents, que va tenir el seu moment culminat amb la destitució de tres directors d’instituts i la renúncia de dos delegats d’Educació de Menorca.

Així mateix, ha estat una de les causes determinants –encara que no l’única- de la convocatòria d’una vaga general i indefinida dels ensenyants per l’inici del curs, fet insòlit i d’una gravetat que no s’ha sabut apreciar per part del Govern.

La decisió del TSJ deixa sense efecte les instruccions donades per la Conselleria, que ha provocat una situació caòtica que, sense dubte, perjudicarà d’una manera important l’inici de les classes i la qualitat de l’ensenyament. Deixarà sense efecte les programacions fetes en base al TIL i a les directrius de la Conselleria i, el que encara és més greu, sense utilitat els llibres de text que les famílies s’han vist obligades a comprar per als seus fills, de manera que es posa una nova despesa sobre les seves espatlles, que s’afegeix a les nombroses despeses que s’han de fer a l’inici del curs, i que incideix poderosament sobre unes economies que ja estan molt debilitades. La irresponsabilitat del Govern en aquest tema és difícilment superable.

Davant la nova situació és urgent una rectificació en profunditat del Govern , una petició de disculpes a la ciutadania, la correcció immediata dels desajustos que ha generat la seva posició irracional i l’assumpció de responsabilitat polítiques al màxim nivell. No bastaria amb la dimissió o destitució de la pseudo-consellera Camps, que no ha estat més que un instrument –especialment inútil, es cert- dels designis del president Bauzá, de les seves obsessions i de la seva desvergonya política.

La rectificació del Govern ha de ser immediata, no podem oblidar que ens trobam a una setmana de l’inici de curs i a 10 dies del d’una vaga indefinida. Ha de retirar sense més tràmits les sancions als directors d’instituts i ha de posar-se a negociar des d’ara mateix amb els representants del món educatiu. Així mateix ha de renunciar explícitament a imposar la llei de símbols o la de convivència escolar, que són unes normes tant inconstitucionals com el TIL , i que el que pretenen és “domesticar” i emmordassar els docents.

Només si es donen aquestes circumstàncies, tal vegada es podrà reconduir la situació, deixi de ser necessària la convocatòria de vaga i es pugui iniciar el curs escolar amb un mínim d’ordre i de racionalitat. De totes maneres, el mal que ja ha fet el Govern és molt important, i si no es produeix la rectificació, serà letal.

Share This