Davant d’això José Ramón Bauzá calla i atorga

 

Bauzá y Mariano RajoyLes previsions, poc creïbles, del govern central sobre la recaptació d’imposts a les Illes Balears fan que per l’any que ve l’aportació de l’Estat a les Illes es redueixi en un 2,11%. Per altra part la imposició d’una política molt agressiva de reducció del dèficit fa que la Comunitat no pugui recórrer a l’endeutament. Per si això fos poc, tenim que tornar el que es va ingressar en “excés” els anys 2008 i 2009 (quan som la Comunitat pitjor finançada de l’Estat!).

Aquest comportament del govern de Mariano Rajoy no s’entén ni està justificat per cap raó tècnica o política. A més contradiu de manera flagrant les previsions de recaptació de l’executiu autonòmic. Tot i això no s’ha produït, ni se l’espera, cap rebel·lió del Govern autonòmic.

Bauzá, que exerceix una extraordinària duresa amb els sectors que ell considera febles, com s’ha vist en el cas dels docents, és d’una extraordinària debilitat quan es tracta de plantar-se davant els poderosos. Així ho va fer davant els hotelers, als que regularitza totes les obres il·legals i n’hi autoritza de noves, o amb els sectors que havien de ser afectats pels mal anomenats “imposts ecològics. Això mateix ha fet sempre davant Mariano Rajoy.

Si tenim en compte que no es fa cap esforç per recaptar més per la via de fer aflorar l’economia submergida i que a les grans fortunes se’ls permet un extraordinari frau fiscal i se’ls promulguen amnisties, si el govern central discrimina les Balears en el seu finançament, tenim un panorama molt negre. Tot això vol dir que els pressuposts de la Comunitat seran encara més “austers”, és a dir, que hi haurà més retallades que afectaran els ciutadans, que ja han quedat molt malt parats per les anteriors.

Si Bauzá tengués una mica de dignitat i si de veres treballàs en favor dels ciutadans de les Illes Balears, es plantaria davant Rajoy exigint un finançament just i unes inversions estatals d’acord amb les nostres necessitats i amb el nostre pes demogràfic. Però com que Bauzá ja ha demostrat sobradament que no en té de dignitat i que només li preocupa una part molt concreta de la ciutadania, molt ens temem que calli i atorgui, i es decideixi a aplicar més retallades, cosa en la que és un entusiasta i un expert. O s’inventarà algun altre impost estrambòtic que caurà de manera indiscriminada sobre tota la població, però els ciutadans ens mereixem una altra cosa.

EU exigeix del Govern balear una posició decidida en defensa dels nostres interessos i la reclamació d’un finançament just. Al mateix temps reclamam una política fiscal i inspectora que millori els ingressos per la via de la fiscalitat progressiva i el control del frau, que acabi amb les retallades i amb la destrucció dels serveis públics.

 

Share This