La crisi del bipartidisme obre un panorama inèdit per a EUIB

 

El 20 de setembre es reuní a Palma el secretari d’acció política i electoral d’IU, Ramón Luque, amb la direcció d’EUIB i militants dels diversos indrets de les Illes. En la reunió s’analitzà la situació política i social com a conseqüència de la gravíssima crisi econòmica socials i política, que ha trastocat el panorama existent des de la transició.

Trobada amb Ramón Luque 20-09-2013

Els partits polítics i les diverses institucions de l’Estat, inclosa la monarquia pateixen una crisi de legitimitat que s’explicita en el famós eslògan del 15M “No nos representan”. Com a conseqüència d’això, el sistema de representació política basat en el bipartidisme imperfecte, propiciat per una llei electoral injusta i recolzat pel poders fàctics, fa aigües per tots els costats, tot i que hi ha poderosos interessos que tracten d’apuntalar-lo i treballen pel seu manteniment.

Les gravíssimes conseqüències de la crisi econòmica sobre molts diversos sectors socials indigna quan es veu que els seus principals responsables, els especuladors i les entitats financeres, no responen dels seus actes i, en canvi, reben escandaloses jubilacions o noves ocupacions amb salaris astronòmics. La reforma laboral ha suposat un retrocés històric dels drets laborals, la pobresa s’estén en capes socials que fins fa poc es consideraven benestants, les desigualtats socials s’accentuen acceleradament, es produeixen retallades en tots els serveis essencials que es desmantellen per donar-los a empreses privades, la corrupció política coneguda infesta la vida pública i afecta a càrrecs importants del PSOE i a tota l’estructura del PP, que s’ha beneficiat al llarg de molts anys de suborns a canvi de concessions d’obres.

L’Estat és cada vegada més centralista i repressiu, el ministre Wert vol espanyolitzar els estudiants i la policia carrega contra els que protesten amb sistemes que s’assemblen als de la dictadura. La configuració de l’Estat pactada en la Transició no respon a les necessitats dels pobles de l’Estat, com ho demostra el cas de Catalunya i la Monarquia esdevé un anacronisme sense cap sentit. Davant d’això, la reacció dels partits majoritaris és molt feble quan no inexistent. De fet hi ha una gran coincidència en el model econòmic i social com es demostra en la reforma exprés de la Constitució que aprovaren. L’espectacle dels grans enfrontaments entre aquest partits no pot amagar el fet que la primera reforma laboral i la primera retallada de les pensions la va fer el PSOE, encara que el PP les porti a l’extrem. Tots dos partit comparteixen el neoliberalisme i el model nefast de construcció europea.

Davant d’aquesta situació, la ciutadania no resta impassible, sinó que sorgeixen poderosos moviments de protesta que van més enllà de les legítimes reivindicacions sectorials i que qüestionen el sistema. Aquests moviments són objectivament aliats d’EU ja que defensen valors mot semblants als que hem defensat nosaltres històricament. No obstant, aquesta aliança no és automàtica i dependrà de la nostra capacitat de convèncer-los de de la necessitat d’articular un gran bloc social i polític alternatiu a les polítiques neoliberals i a la submissió dels partits majoritaris als dictats de la Troika.

Precisament continuar i accelerar la mobilització social, a l’hora que s’articula aquest bloc, és la tasca principal del nou curs polític per a IU. Tot això en un escenari de convocatòria electoral per a les europees de maig de 2014. Aquest escenari és el millor que ha tengut mai Izquierda Unida i abasta tot el territori. Per tant, ens afecta directament a EUIB.

L’enfonsament del bipartidisme és un fet i l’augment espectacular d’IU ve reflectit en totes les enquestes, però no ens hem de conformar amb això: el nostre sostre electoral no està escrit, no ens hem de conformar en un 15%, com ens donen algunes enquestes, sinó que hem de treballar per a resultats més importants, s’ha d’aconseguir una nova majoria política superadora de les polítiques neoliberals de desmantellament de de l’Estat de Benestar i defensora dels avanços socials. Aquest és el nostre repte i les eleccions europees és el primer moment en que es podrà visualitzar.

Tota l’organització d’EUIB ha d’estar bolcada en aquest objectiu: hem de passar a l’ofensiva sense complexos, hem d’estendre la nostra activitat i la nostra organització, hem de seguir treballant colze a colze amb totes els moviments, marees etc., hem d’anar construint sense descans la nova majoria social. Aquest són els objectius d’IU i d’EUIB, aquest és el compromís que assumirem els participants en la jornada de treball amb Ramón Luque. Estam vivint una època summament crítica, però tenim una oportunitat històrica de fer una gran passa endavant, no podem perdre aquesta oportunitat.

 

Trobada amb Ramón Luque 20-09-2013 2

Share This