63

Ramon Carreras
 Membre de la Comissió Executiva de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CC.OO. Responsable de l’Àrea d’Economia i Treball a Esquerra de Menorca – Esquerra Unida.

 

Economia i treball | 30-09-2013

La justícia que tenim. Mentre visquem coses veurem
Publicat originalment a El Periscopi

 

3409 m

El mateix dia que començava la vaga de docents a les illes balears, a Madrid, el Rei i el Ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, van assistir a l’acte d’obertura de l’Any Judicial, al marge dels xiulets o de les equivocacions del Rei durant l’acte, van passar coses diguem “curioses” per exemple Torres-Dulce, fiscal general de l’Estat diu que Espanya és indivisible (…) d’en Barcenas, o el possible finançament fraudulent del PP crec que no va dir res. No havien passat 24h de l’acte i el Tribunal Constitucional rebutjà les 26 recusacions fetes al seu president, Francisco Pérez de los Cobos, ja que la seva militància al PP o els seus pronunciaments i escrits sobre Catalunya o el mercat laboral, no són elements suficients perquè es tengui que inhibir…A finals de setmana, tocava divendres negre, el ministre de Justícia anuncià la reforma del codi penal una reforma del codi penal que cerca criminalitzar la protesta ciutadana, és la política de la por, intenten des de la confusió i l’arbitrarietat penalitzar no només fets, també temptatives o el que anomenen amenaces, per exemple la difussió per les xarxes socials que incitin a l’alteració de l’ordre públic poden tenir un càstig d’entre 3 mesos i 1 any de presó. L’Associació “Jueces para la Democracia” va manifestar que aquesta reforma ens porta a temps anteriors a la Constitució. Poca broma.

El Fiscal General de l’Audiència Naci-onal, diu que amb la Llei d’Amnistia del 1977 ja no fa falta investigar crims de la dictadura i rebutja la detenció sol.licitada per una Jutge d’Argentina, de quatre torturadors.

La separació de poders, teoritzada per Montesquieu, vital per tenir un sistema democràtic i la pròpia constitució de 1978 que en el seu art. 24.1 diu: “Tothom té dret a obtenir la tutela efectiva dels jutges i dels tribunals en l’exercici dels seus drets i interessos legítims, sense que, en cap cas, pugui haver-hi indefensió.”, cauen per terra amb la reforma de les taxes judicials feta en el 2012. Es començava un camí de certa “privatització” que aniria seguida de l’eliminació de Partits Judicials o la privatització del Registre Civil, que ha de passar, si la mobilització no pot evitar-ho als registradors de la propietat…la professió de Mariano Rajoy.

De la mateixa manera que la democràcia a l’antiga Grècia només era pels ciutadans lliures (una minoria) i la gran majoria de la població no en podia participar per ser servents o esclaus, ara la “justícia” només serà possible pels més benestants econòmicament, pur darwinisme social.

Per sort algun cop ens la Justícia dóna alguna alegria, com la suspensió cautelar del TIL per part del TSJB, tot i que el Govern va aplicar l’article 26, aquell que diu que en un cas de compromís es podran passar per la… totes les lleis del país (La Trinca dixit).

Davant aquest desgavell reconforta, el que s’ha viscut dia 29S a les Illes Balears, Joana Camps i Bauzà amb la seva inuTILitat han posat al poble dempeus i ja no hi ha tornada enrere, que tot està per fer i tot és possible encara (Miquel Martí i Pol).

Share This