Ni un euro per depuradores, ni per interconnectar les dessaladores, ni pel Parador…

Els pressupost Generals de l’Estat que ha presentat el ministre Montoro suposen aprofundir en la crisi i les retallades i continuen castigant als funcionaris i pensionistes. Però no només és això, pel que fa a les inversions públiques s’obliden completament de les Balears i Pitiüses. Per al conjunt de les Balears preveuen una inversió total de 74,02 milions que suposa únicament el 0,8% del total, molt per davall del que ens correspon per població i una tercera part del que reben altres comunitats de població semblant.

montoro getty 261112Pel que fa a Eivissa, a més d’una petita partida destinada a pagar endarreriments del conveni de carreteres, només es preveuen inversions al port de Vila i l’aeroport, unes infraestructures que donen beneficis. Però no hi ha un euro per a infraestructures molt necessàries, promeses any rere any i sempre oblidades: ni per a la nova depuradora de Vila, que encara no té ni projecte, ni per a la remodelació de la de Santa Eulària, ni per a l’interconnexió de les dessaladores (mentre tanta gent pateix una aigua de qualitat pèssima), ni per les obres del Parador del castell, completament aturades, ni per a la millora de zones turístiques. Únicament hi ha una partida minúscula per a començar a tramitar el projecte dels nous jutjats, però no serà encara el 2014 quan puguem veure l’inici de les obres.

La manca de pes polític del president del Govern Bauzá i del president del Consell, Vicent Serra, fan que el govern central “passi” de les Balears i Pitiüses i destini les escasses inversions a altres comunitats. Com l’any passat, des del Govern balear diuen que corregiran aquests pressupost en el tràmit d’esmenes. És previsible que com ja va passar fa un any, el grup parlamentari del PP no en presenti ni uns sola d’esmena ni voti a favor de cap de les que presenta l’oposició, i acabi acatant mansament les misèries que ofereix Montoro. Les comunitats amb major pes polític han negociat al llarg de l’any les inversions que reclamen a l’Estat, per a que apareguin en el projecte de PGE. No fer-ho així és córrer el risc de quedar-se sense inversions, com ha tornat a passar enguany.

El conseller d’Hisenda novell, l’eivissenc Marí Bosó, s’indigna amb aquest pressupost i diu que sembla que el ministre s’ha oblidat de que les Balears també són Espanya (a pesar de l’espanyolisme exagerat de Bauzá!) i posa el crit al cel, però és molt provable que el facin callar. Pel que fa a Fajarnés, tant agressiu quan governava Zapatero, no s’espera que piuli en aquest cas. Tampoc del senador Sala, que només ha obert la boca per dir “Sí, juro” s’espera que trenqui el seu mutisme.

En qualsevol cas, EU presentarà les seues esmenes demanant un augment de les inversions estatals que permetin iniciar o continuar les obres més necessàries. Les “paparres” eivissenques (Fajarnés i Sala) que diuen que ens representen a Madrid tendran la possibilitat de fer un gest de dignitat i votar a favor d’elles, però el més provable és que es limitin a escalfar la seua cadira i votar el que els mani el seu portaveu. L’obediència deguda és el seu lema, les opinions personals o la defensa dels seus representats no formen part de la seua manera d’entendre la política.

Share This