Manel Carmona

Manel Carmona

Coordinador d’Esquerra Unida de les Illes Balears. 

 

30-09-2013

Construim l’Alternativa a la Troika, recuperem el poder.
Publicat originalment a Gadesco nº 323

 

“Necessitam que la ciutadania que pateix les polítiques neoliberals tengui un referent polític que la representi i assoleixi la majoria”

Els impulsors del model neoliberal consideren que Europa està llastrada per un excés de despesa social i de fiscalitat, per una rigidesa del mercat de treball i per massa intervencionisme polític a l’economia que, en el marc d’un món cada vegada més globalitzat, els impedeix competir amb les economies emergents.

El que vol la classe dominant i el poder financer és imposar un nou model econòmic, social i polític a Europa, amb les següents característiques bàsiques: reduir la capacitat d’intervenció en l’economia de les institucions democràtiques (menys democràcia), reduir els salaris i els drets laborals, reduir la càrrega de les polítiques socials, desregular els mercats i privatitzar els serveis públics.

Aquests intents no són nous, vénen d’enrere, dels anys vuitanta quan es dissenyà perversament la moneda única amb criteris plenament neoliberals, que es troben a la base de la incapacitat europea per fer front a la crisi financera. L’ofensiva neoliberal s’articula mitjançant el que popularment es coneix com la Troika (Comissió Europea, Banc Central i FMI), però es correspon a un gran consens entre els partits conservadors i socialdemòcrates europeus que comparteixen els trets fonamentals d’aquesta ofensiva, i es diferencien només en la modulació de les propostes.

Per exemple, Tony Blair va matisar, però no va rectificar a fons les polítiques de Margaret Thatcher, Felipe González va iniciar les reformes laborals i la reducció de les pensions, cosa que va provocar 4 vagues generals, la socialdemocràcia alemanya va governar en coalició amb Merkel, a Itàlia la coalició de centre-esquerra governa conjuntament amb Berlusconi, i a Grècia el Pasok dóna suport a l’actual executiu conservador, mentre que a França, les promeses de François Hollande s’han quedat en no res.

Aquí, Zapatero també va demostrar la seva submissió al model neoliberal en les receptes aplicades per fer front a la crisi i va pactar amb el PP la reforma “exprés” de la Constitució que sacralitza la devolució dels deutes bancaris a costa de la despesa social. El bipartidisme entre conservadors i socialdemòcrates, amb matisacions de detall, mantenen el sistema i tenen com objectiu excloure dels àmbits reals de poder aquelles opcions que qüestionen el model social i polític.

Davant d’aquesta situació, l’objectiu de l’esquerra transformadora, de la qual forma part Esquerra Unida de les Illes Balears i el seu referent estatal, Izquierda Unida, és treballar per a la constitució d’un gran front social i polític que pugui combatre l’ofensiva neoliberal i treballi per construir un model de democràcia participativa socialment justa i ecològicament sostenible.

Per aconseguir-ho no podem comptar amb el finançament de les grans empreses ni amb el suport dels mitjans de comunicació, que se situen de manera molt majoritària al costat dels poderosos. Però sí comptam amb un gran potencial transformador: la majoria social que pateix les conseqüències de les retallades que apliquen tant el govern de Mariano Rajoy com el que encapçala el seu deixeble avantatjat. José Ramón Bauzá.

Per articular una nova majoria social i política, el primer és tenir consciència de la situació actual, de la força de la gent organitzada i disposada a mobilitzar-se. Mobilitzar-se dia a dia pels problemes més immediats i sectorials, però amb una consciència global. Mobilitzar-se també electoralment perquè, en cas contrari, el canvi real no es produirà. Necessitam generar un procés de conscienciació i mobilització acumulatiu i imparable, que disputi l’hegemonia social i el poder polític i econòmic a la classe dominant, als poders fàctics, que governen l’economia i la vida dels ciutadans. No ens podem conformar amb simples avanços electorals, necessitam que la majoria social que pateix les polítiques neoliberals tengui un referen polític que la representi i que pugui arribar també a ser majoritari.

Per a EU, la lluita ideològica, la lluita social i la lluita electoral no són destriables: formen una unitat i aquesta unitat és la millor garantia d’èxit. Rebutjam que la finalitat exclusiva de les institucions sigui limitar el dèficit i situar el pagament del deute per damunt de resoldre els problemes que pateixen les persones.

Plantejam la il·legitimitat d’una part del deute. Prioritzam les polítiques de creació d’ocupació de qualitat, estimular l’economia i atendre el desenvolupament dels serveis socials. Proposam la prioritat absoluta de la despesa pública en pensions, desocupats i dotació de serveis públics essencials i la derogació de la reforma laboral.Proposam un conjunt de mesures fiscals que permetin assegurar el principi de suficiència dels ingressos, la justícia i progressivitat del sistema fiscal i combatre el monumental frau fiscal i  les amnisties als defraudadors.

Proposam la igualtat real entre homes i dones, la separació efectiva entre l’Església i l’Estat i una llei electoral que garanteixi la proporcionalitat real en la representació parlamentària. Volem que hi hagi control ciutadà sobre la despesa i la gestió pública, una exigència ètica en l’exercici de la política i una lluita eficaç contar la corrupció de tota mena .Proposam un nou model d’avanç en l’estalvi i la gestió eficient dels recursos naturals que desenvolupi un model energètic i social que consideri l’abastament energètic com a servei públic i que es basi en les energies netes i els recursos autòctons. Volem un model econòmic al servei de l’interès general, en comptes del sistema depredador basat en el creixement i el consum.

Volem garantir plenament els serveis públics, assegurant el dret universal a la sanitat i l’educació, a un habitatge digne i a  l’atenció de les persones dependents, i volem la socialització d’espais com ara la banca, el crèdit, l’energia i altres sectors estratègics de la producció.

Aquestes propostes formen part del programa que volem construir per disputar l’Alternativa a la Troika. El camí i el procés de la convergència social i política ja està en marxa; i des d’EU convidam a totes les persones, activistes, sindicalistes, plataformes i moviments socials i també als partits polítics que tenguin clar  que el primer objectiu és recuperar la democràcia, la sobirania popular, acabar amb la crisi i derrotar les polítiques de la Troika i que això només serà possible fer-ho amb un programa que expressi la seva coherència als tres marcs d’intervenció en els que cal situar la resposta: les Illes Balears, l’Estat i Europa.

Share This