Adverteix d’inconstitucionalitat en el decret llei de mobilitat de funcionaris

mobilitat funcionarisEl Govern Buzá no es distingeix pel seu respecte a les obligacions constitucionals i les normes democràtiques, imbuït per la creença de que la seva majoria absoluta li permet fer qualsevol cosa, no dubte en situar-se al marge de la Constitució. Una prova d’aquesta manera de procedir, és l’allau de decrets lleis que aprova per tal d’evitar el debat parlamentari. Hem de recordar que, segons la Constitució, legislar per decret només es pot fer excepcionalment per motius d’extraordinària urgència, però l’executiu de Bauzá ho ha pres com a norma i és quasi l’única forma que té de legislar. Son moltes més les lleis que es convaliden, sense debat normal al Parlament i sense possibilitat d’esmenes, que aquelles que es tramiten de manera ordinària. Bauzá té el rècord total de decrets llei, molt per damunt de qualsevol altre comunitat autònoma, sense que es justifiqui de cap manera l’extrema urgència ni la impossibilitat de la seva tramitació reglamentària.

Però no és només l’abús que es fa de la figura del decret llei, sinó també el seu contingut, que en molts casos es situa en contradicció amb el marc constitucional. Tant és així, que el govern central del PP ha hagut d’advertir en diverses ocasions de la inconstitucionalitat de les normes aprovades per aquest sistema. L’últim cas el trobam en el decret llei de mobilitat de funcionaris, que ha motivat una dura advertència de l’Advocacia de l’Estat, depenent del govern de Mariano Rajoy.

La mobilitat de funcionaris que estableix aquest decret és tant extraordinària que li permet al Govern moure els seus funcionaris a voluntat, sense respectar els drets adquirits ni la qualificació professional, permeten tot tipus d’arbitrarietats als governants, que poden premiar o castigar als funcionaris públics a voluntat en funció de les filies i fòbies del governat de torn. Això no és modernitzar la gestió ni fer-la més operativa, això és tornar al segle XIX, quan els governants que entraven desplaçaven els funcionaris anteriors per a col·locar els seus.

El govern Bauzá es permet actuar impunement al marge de la Constitució confiant en la tardança dels tribunals a resoldre els conflictes i en que un Tribunal Constitucional completament polititzat i centralista no posarà obstacles a les decisions d’un Govern que és més espanyolista que la verge del Pilar. Amb el que no comptava és en que l’Advocacia de l’Estat, en la seva funció de repassar els texts legals de les comunitats, l’advertís de greus incompliments constitucionals.

EU insta el Govern Bauzá a renunciar a legislar per decret, a respectar escrupolosament els drets constitucionals, a permetre el debat normal de les lleis, a fer cas dels experts i del Consultiu i a negociar amb els sectors afectats les normes que incideixin en el funcionament de la maquinaria administrativa. No fer-ho així, a més d’un abús legal d’un govern autoritari, és exposar-se a que les normes aprovades generin un gran rebuig i siguin completament ineficaces. Si ho hagués fet ara no hauria de passar la vergonya de que el seu propi partit els hagi de retreure els abusos i les normes inconstitucionals.

 

Share This