joves emigrantLes xifres de joves de les Illes Balears que es veuen obligats a emigrar per a intentar trobar un lloc de treball evidencien que la suposada recuperació econòmica és completament falsa. A 1 de gener d’enguany apareixen documentats 3.637 joves que han emigrat a l’estranger com a única opció per a trobar un lloc de feina i lluitar per un futur laboral i personal.

Aquest fet no sorprèn quan comprovam  que any rere any augmenta el nombre de joves que no troben feina quan acaben els estudis. També les xifres de les afiliacions a la seguretat son dramàtiques ja que hi ha un descens continuat dels menors de 30 anys que troben una ocupació legal amb les corresponents cotitzacions socials.

Trobar un lloc de feina per a una persona jove i sense experiència esdevé una missió quasi impossible i quan aquest s’aconsegueix, en la immensa majoria de casos, són contractes precaris, a temps parcial, amb salaris de misèria i amb condicions laborals pèssimes.

Amb aquest panorama no és estrany que aquells joves amb preparació suficient, amb coneixement d’idiomes i sense càrregues familiars optin per buscar-se la vida en algun país que els ofereixi possibilitats que aquí no tenen. Però no podem oblidar que l’emigració obligada resulta traumàtica i que només aquells joves que tenen una preparació adequada als llocs de feina que s’ofereixen tenen la possibilitat d’iniciar aquesta aventura.

El fet que els joves més preparats es vegin obligats a emigrar, a més del drama personal, suposa una gran pèrdua per a l’economia local, que no es pot beneficiar dels seus coneixements per a llocs de treball que podrien dinamitzar la nostra economia i generar riquesa.

Mentre no hi hagi un futur per als joves tret de l’emigració per aquells que s’ho poden permetre, mentre hi hagi les dades d’atur que patim, mentre augmenta l’atur de llarga durada, mentre les rendes del treball i les familiars no deixen de reduir-se, parlar de la recuperació econòmica és un sarcasme inacceptable. La recuperació només es produeix en algunes grans empreses i amb fortunes especulatives, ja que al mateix temps que es redueixen dràsticament les rendes del treball, no deixa d’augmentar el nombre de milionaris, cosa que demostra que la societat és cada vegada més desigual i més injusta, a pesar de la suposada recuperació econòmica que no deixen de proclamar des del PP.

EU reitera que no hi ha cap motiu per a l’eufòria d’una suposada sortida de la crisi. En comptes de dedicar-se a llançar missatges falsos, les institucions del PP s’haurien de centrar en corregir una situació que cada vegada és més dramàtica. El fet de que determinats sectors socials molt reduïts obtinguin beneficis no suposa que el conjunt de la societat en tregui cap profit 

 

Share This