El frau al llarg de la temporada és molt elevat i no es prenen mesures per eradicar-lo

 

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, plantejaren a la reunió de la comissió tripartida de la Inspecció de Treball la necessitat d’augmentar el control sobre les contractacions, a la vista de l’elevat frau que es comet per part de moltes empreses, especialment en la temporada turística. És evident que la proliferació de becaris realitzant treballs que no els corresponen, treballadors a temps parcial que de vegades superen la jornada completa, juntament als treballadors que no són donats d’alta davant la seguretat social suposen un atemptat contra els drets dels treballadors, una estafa a la Hisenda Pública i un enriquiment il·lícit per part dels empresaris defraudadors.

 

EU comparteix el plantejament sindical i denuncia que, fins ara, la sensibilitat del Govern balear o de l’estatal –responsable de la Inspecció de treball- ha estat completament nul·la davant l’extensió de les conductes fraudulentes. Només davant la protesta dels empresaris de la construcció, que veuen que la major part de les obres que es fan als hotels son executats per empreses que treballen en negre, hi ha hagut una mínima reacció per part del Govern balear, però no s’ha reaccionat davant les reiterades protestes dels sindicats i els treballadors.

 

Per la seva part, el govern central no només no actua sinó que tracta de criminalitzar els treballadors amb acusacions falses, com les que sortiren de la boca de la seva vicepresidenta. El PP tracta de desviar l’atenció cap a un suposat frau massiu dels treballadors que cobren alguna prestació d’atur, absolutament desmentit per les dades oficials, mentre sembla ignorar que el principal beneficiari d’aquests frau, en el cas de que existeixi, és l’empresari que s’estalvia les cotitzacions socials.

 

Poc es pot esperar d’un govern que no investiga les greus denuncies contra el seu bon amic vicepresident de la gran patronal, i del partit que el sustenta que fa pagaments sistemàtics en negre i paga sobresous de la mateixa manera als seus dirigents. Abans que abordar la problemàtica real de les grans bosses de frau desvia l’atenció cap a aspectes molt menors.

 EU reclama una actuació contundent i sistemàtica de la Inspecció de Treball per a controlar aquelles activitats en que és conegut que les pràctiques irregulars són habituals i a gran escala. Hem perdut una temporada més en la que no hi ha hagut actuacions importants de control de la legalitat laboral en el món turístic,  i no es pot permetre que passi una temporada més: ara és el moment de planificar les actuacions futures, al mateix temps que s’actua per controlar aquelles activitats que són de tot l’any.

Share This