matthiaskuhn1La urbanització Muleta II de Sóller fou desclassificada per la llei 4/2008 promoguda pel govern progressista de la passada legislatura. Les raons eren evidents: aquest indret té un gran valor paisatgístic i les obres d’urbanització que s’havien iniciat fet ja fa uns quaranta anys es trobaven abandonades i no eren aptes per donar els serveis urbans a les diferents parcel·les. De fet la naturalesa havia tornat a ocupar bona part de les infraestructures i el pas del temps hauria permès recuperar en la resta el caràcter natural que encara conserva la gran majoria de la superfície d’aquest indret.

Aquest projecte d’urbanització correspon al desenvolupisme dels anys 60 del segle passat i, tot i que l’ajuntament de Sóller li atorga la qualificació d’urbà en el PGOU de 1981, els terrenys mai han perdut la condició bàsica de rústic amb grans valors paisatgístic. La retenció especulativa, la manca de diners dels promotors o qualsevol altra circumstància ha fet que no es prosseguís amb l’intent d’urbanitzar-lo. Per tant, tenia tot el sentit la seva protecció: una qualificació urbanística, especialment si afecta a terrenys ambientalment valuosos, no és pot mantenir indefinidament en favor dels seus promotors, quan els criteris territorials han canviat de manera substancial.

És cert que Mathias Kühn, representat per un advocat molt lligat al PP, havia presentat una demanda milionària. Però no és menys cert que si el Govern hagués defensat l’interès general s’hauria pogut mantenir la protecció amb un cost infinitament inferior, com ha passat en els casos en que s’ha dictat sentència. Però no és el cas, el Govern ha pactat amb l’especulador en comptes d’entrar a judici i aquest pacte, sancionat pel Tribunal, és d’obligat compliment per l’ajuntament de Sóller.

El Govern ha optat per afavorir els interessos particulars d’un especulador mediàtic, habitual de la premsa rosa, que gaudeix sistemàticament de la protecció del Govern, que ha arribat a modificar la normativa per intentar parar investigacions judicials en marxa per les seves obres i activitats il·legals de l’illot eivissenc de Tagomago, que gaudeix (almenys sobre el paper) de la màxima protección, i li reconeix suposades activitats “científiques” d’observació de les aus que, en realitat, serveixen per a donar un servei exclusiu de súper luxe als seus amics i coneguts de la Jet-set.

El Govern i el PP haurien d’explicar quins són els favor que deuen a l’especulador mediàtic per haver-li de donar un tracte de favor tant escandalós, permetent-li seguir destrossant algun dels indrets més valuosos de les Illes. Si aquestes actuacions del Govern no són prevaricació, se li semblen molt. En qualsevol cas, és evident que no són actuacions en favor de l’interès general de defensa del territori i medi ambient.

 

Share This