IMG-20131019-WA0000

Esquerra Unida secundarà les accions convocades per la comunitat educativa com a resposta unitària contra les retallades i davant les contrareformes educatives del PP. Impulsarà i participarà activament en la vaga general educativa del 24 d’octubre,  a totes les concentracions  de les Illes Balears, arreu de l’Estat i als actes en defensa de l’educació que s’organitzin, a la consulta ciutadana sobre retallades i polítiques educatives del PP del 23 de setembre al  27 d’octubre i en les marxes educatives de verd cap al Palau de la Moncloa del 2 al 9 de novembre (de caire estatal).

 

Assistim a un inici del curs escolar especialment greu i conflictiu, com a conseqüència directa de les mesures que el PP aplica en l’àmbit educatiu. Les dràstiques i persistents retallades pressupostàries fan recaure les pitjors conseqüències sobre el professorat i l’alumnat de l’educació pública. S’afegeixen unes polítiques tan injustes com arbitràries, de les quals la LOMCE n’és la màxima expressió, i que tenen en peu de guerra al conjunt de la comunitat educativa, des de l’Educació Infantil fins la Universitat, al llarg i ample del país.

 

Prova d’això són les importants accions reivindicatives amb què ha arrencat el curs, destacant la vaga indefinida del professorat de les Illes Balears, que ha marcat una fita pel seu seguiment i per l’ampli suport social aconseguit, i que segueix en marxa. Tenim un govern encaparrotat en no rectificar ni un punt la seva nefasta política educativa, incapaç de de gestionar el caos que ell mateix ha provocat (TIL, expedients als directors de Maó,  llei de símbols, atacs mediàtics al professorat, famílies que ha anat denunciant…) i amb una negociació fictícia, tota de cara als mitjans i a la galeria, sense haver demostrat en cap moment la mínima voluntat d’arribar a acords, malgrat les concessions del comitè de vaga en molts aspectes.

 

En aquest moment s’està celebrant a peu de carrer una consulta ciutadana per l’educació pública, que es va iniciar el passat dia 23 de setembre i que es prolongarà fins al 27 d’octubre. A continuació, des de la Plataforma Estatal per l’Escola Pública, s’ha convocat una vaga general de l’ensenyament el 24 d’octubre, així com l’organització de marxes educatives en totes les comunitats autònomes entre el 2 i el 9 de novembre, que culminaran al Palau de la Moncloa. Com en altres sectors, aquesta lluita és una resposta unitària contra els atacs que està patint la nostra educació pública i les contrareformes educatives que vol imposar el PP.

 

El Govern del PP, des de la seva ideologia estretament mercantilista («menys Estat i més mercat»), està accelerant un procés privatitzador, començat anys enrere, amb l’objectiu de convertir l’escola pública en subsidiària de la privada. Des de la seva arribada al govern, el PP ha retallat 5.212.000 d’euros en educació, i les últimes dades adverteixen de l‘accelerat deteriorament del nostre sistema educatiu públic, que guanya estudiants però perd docents, perd inversió en serveis educatius i programes de suport a l’alumnat , perd beques i ajudes a l’estudi, etc. Tot això posa de relleu que les brutals retallades del govern del PP atempten contra la qualitat i l’equitat de l’educació pública, única garant del dret universal a l’educació en condicions d’igualtat.

 

Un sistema educatiu degradat, amb més alumnat i menys professorat en l’educació pública; una despesa diferencial en caiguda lliure, que augmenta un 25 % respecte a la mitjana dels països de l’OCDE, una disminució de beques i becaris (un retall del 8 % de beques respecte al curs 2011/12), i 24.957 professors i professores manco en tan sols un curs, més altres 4.321 docents i investigadors universitaris que han perdut la feina en el mateix període. Enmig d’una crisi- estafa que està atacant de manera directa a la classe treballadora, el govern del PP deixa sense ajudes per adquirir llibres de text a 578.000 estudiants, redueix les beques de menjador i elimina les mesures que cercaven l’equitat del nostre sistema educatiu, que fins ara era el principal paràmetre educatiu per situar-nos en un nivell de certa igualtat respecte als països de l’OCDE, segons informes internacionals que tant se citen , encara que sigui a mitges .

 

A això se suma l’obstinació del ministre Wert, encoratjat per la patronal de l’ensenyament privat i pel lobby eclesiàstic, en seguir endavant amb el projecte LOMCE, malgrat el rebuig que aumenta en amplis sectors de la comunitat educativa i haver batut el rècord d’esmenes a la totalitat (fins a 11) en els inicis del seu tràmit parlamentari.

 

Des d’Esquerra Unida denunciem que l’aplicació de les mesures que es recullen a la LOMCE suposaria el principi de la fi del model d’educació pública que s’ha anat conquerint  durant dècades, i la seva substitució gradual per un sistema educatiu mercantilitzat, on la qualitat estaria íntimament relacionada amb el poder adquisitiu de les famílies. La LOMCE pretén estendre i potenciar territoris escolars reservats a les elits, excloent les filles i fills de la classe treballadora a l’hora d’accedir a determinats nivells i centres educatius. S’impulsaran centres de diferent nivell, segons els contextos socioeconòmics, fomentant l’especialització i «excel·lència » dels uns en detriment dels altres, en lloc de garantir el dret universal a una educació de qualitat per a tots i totes.

 

Les revàlides, l’elecció obligada d’itineraris segregadors a edats primerenques, el control extern del que cal aprendre i ensenyar, i l’absència de participació democràtica en la gestió dels centres educatius suposarien, sense cap dubte, un altre atac sense precedents a la igualtat i a l’equitat en educació.

 

Izquierda Unida reclama des de fa mesos al Parlament i al carrer, al costat de la comunitat educativa i d’amplis col·lectius socials, la retirada del projecte de la LOMCE, per a impulsar un procés de diàleg amb tots els sectors de la comunitat educativa que permeti elaborar un diagnòstic compartit sobre els problemes reals del nostre sistema educatiu i adoptar mesures per millorar la seva qualitat amb equitat, assegurant en tot cas els recursos necessaris i aplicant un «rescat » a l’educació pública similar al que s’ha posat a disposició de les entitats bancàries.

 

Esquerra Unida vol manifestar públicament el seu total suport a les mobilitzacions convocades per la Plataforma Estatal per l’Escola Pública, sumant-se a la vaga general educativa del 24 d’octubre, i a totes mobilitzacions que siguin convocades contra les retallades i les contrareformes educatives que vol imposar el PP, tant en els ensenyaments bàsics i post obligatoris (LOMCE), com en els universitaris.

 

 

 

Convocades pels sindicats mobilitzacions a les quatre Illes, la gent d’Esquerra Unida hi participarà activament a totes elles i animem la ciutadania a participar-hi activament. A Mallorca 12.00h concentració davant  conselleria d’educació i a les 18.00h al passeig del Born; a Menorca  hi haurà concentració a Maó a les 18.00h a la Plaça Miranda; a Eivissa concentració a les 12.00h davant conselleria  i a les 18.00h a la Plaça de la Granada; a Formentera concentracions a les 12.00h a i a les 18.00h a la Plaça de la Constitució. 

 

Esquerra Unida, fidel al seu irrenunciable compromís amb l’Escola Pública , seguirà treballant incansablement , a les institucions i a la societat, per la defensa d’un model d’educació pública inclusiva, igualitària, laica, de qualitat, gratuïta i democràtica.

 

Davant el major atac a l’educació pública, la major concentració de forces!

 

No a les retallades a l’escola pública!

LOMCE NO!

 

LOMCE NO!

Share This