recollida fems 2013L’alcalde de Marratxí, Bartomeu Oliver, del PP, ha anunciat una mesura populista amb la que, sens dubte, tracta de guanyar-se el vot del sector del petit i de mitjà comerç. Aquesta mesura, que està previst que s’aprovi en el ple del proper dia 29, consisteix en la bonificació total de la taxa de recollida de fems per als comerços del municipi, amb la qual cosa deixarien de pagar el corresponent rebut.

 

EU és conscient que molts petits comerços passen dificultats, però entenem que les mateixes o més les passen moltes famílies que veuran com s’afavoreix a un sector en detriment de la resta. De fet, aquesta bonificació total s’haurà de compensar apujant la taxa a la resta, empitjorant el servei o destinat recursos ordinaris a cobrir el dèficit del servei. No n’hi ha d’altra, el que es deixi de recaptar per un costat caurà damunt la resta. I posats a fer bonificacions, seria socialment més just ampliar les que es fan sobre aquelles unitats familiars que pateixen amb més intensitat les conseqüències de la crisi.

 

 EU no veuria malament que s’arbitrassin mecanismes, com el pagament fraccionat o d’altres, per aquells comerços que es trobin amb dificultats, però la bonificació generalitzada no té cap sentit si no és el purament electoralista.

 

L’alcalde afirma que amb aquesta mesura es potenciarà el comerç, oblidant que si els comerços no tenen vendes no és per haver de pagar taxes, sinó perquè els ciutadans no tenen ingressos per a consumir. La rebaixa de l’IVA, que paguen tots els ciutadans amb independència dels seus ingressos, la no congelació dels salaris dels funcionaris o la generació de llocs de feina serien mesures molt més efectives per a reactivar el consum i el comerç, ja que hi hauria més disponibilitat econòmica en mans dels ciutadans, però això seria qüestionar la política del PP, cosa que no vol fer l’alcalde.

 

Tampoc es pot afirmar que aquesta mesura servei per abaixar els preus dels productes, el més provable és que els comerços la destinin a millorar els seus resultats i no tenguin cap efecte sobre els consumidors. De la mateixa manera, la rebaixa de les taxes d’ocupació de la via pública generarà la privatització d’espais públics, creant molèsties als vianants i establint discriminacions entre aquells establiments que, per la seva ubicació, poden instal·lar-les o ampliar-les i aquells que no poden però, al  final, la quantitat de consum no variarà substancialment, perquè el problema real és la manca de capacitat econòmica de la ciutadania.

 

 

Share This