llista espera quirofans augmentaTot i que les llistes d’espera quirúrgica en els hospitals de les Illes Balears són del tot insuportables i no paren de créixer, les dades que s’han conegut ara, indiquen quer l’activitat quirúrgica el mes d’agost d’enguany s’ha reduït un 20% en relació a l’any anterior. D’aquesta manera, la conselleria s’ha estalviat els sous del personal que s’hauria d’haver contractat per a cobrir les baixes per vacances i poder seguir amb un ritme d’intervencions lògic. També li va permetre tancar llits hospitalaris i estalviar en personal destinat a atendre les persones hospitalitzades.

Aquesta actitud de la conselleria, obsessionada per reduir costos, és d’una gravetat extrema, ja que posa en perill la vida de les persones que necessiten una intervenció. Les llistes d’espera quirúrgica, les de proves diagnòstiques o les consultes als especialistes han arribat a uns límits no coneguts mai fins ara. Tot això fa que les malalties s’agreugin i que, en alguns casos, es produeixi la mort del malalts abans d’aconseguir l’atenció sanitària que necessiten. Aquesta irresponsabilitat criminal ni tant sols té resultats econòmics apreciables, ja que la manca d’atenció sanitària en límits temporals raonables provoca complicacions que allarguen i encareixen els tractaments.

EU afirma que la sanitat pública té mitjans tècnics i materials suficients per atendre les necessitats sanitàries de la població, el que s’ha de fer és gestionar-los com toca, optimitzant el seu funcionament. No s’entén com mentre hi ha llistes d’espera tant importants, els quiròfans públics estiguin tancats o amb una activitat molt per sota de la que seria necessària. A més de l’obsessió d’estalviar en personal sanitari, hi ha una voluntat conscient d’expulsar usuaris de la sanitat pública desviant-los cap a la privada. De fet, ja fa temps que diverses clíniques privades fan “ofertes” a aquells malalts que presentin justificants de formar part de les abusives esperes en la pública.

La descarada aposta del PP per potenciar la sanitat privada els porta a signar convenis amb hospitals privats, per a intervencions que es podrien fer perfectament en la pública, si s’optimitzassin els recursos i es comptàs amb personal suficient. La proliferació de centres sanitaris privats només s’entén si compten amb l’expectativa de rebre una part important dels usuaris de la pública, ja sigui via conveni, ja sigui “recollint” aquells usuaris que no puguin suportar la tardança de l’atenció pública.

 

Share This