Delegacions de Joves d’Esquerra Unida del País Valencià, d’Alternativa Jove – Joves d’EUiA i Joves d’Esquerra Unida de la Illes Balears s’han reunit aquest cap de setmana per iniciar un front comú en la defensa de llengua catalana i establir un marc de col·laboració estable.

La trobada, que ha tingut lloc a Morella, ha servit per elaborat un comunicat conjunt on les tres organitzacions juvenils d’Esquerra Unida s’insten a establir un “marc de col·laboració estable per a poder encarar junts i juntes” la lluita en defensa de la llengua catalana. Així mateix, el comunicat recull el compromís d’elaborar campanyes conjuntes sobre aquesta i altres temàtiques, i la voluntat de visibilitzar problemàtiques comunes en el marc de l’Àrea Federal de Joventut d’Esquerra Unida “sota la perspectiva juvenil i de classe que ens caracteritza”.
 
El comunicat recull una sèrie d’exemples d’atacs polítics a la llengua catalana, des de la immersió lingüística al seu ús a l’adminitració, passant pels canvis en la toponímia; i hi suma les “campanyes basades en la desinformació, el mite i la mentida, com la denominació del català de la Franja com a Llengua Aragonesa Pròpia de l’Àrea Oriental o la idea que el castellà és una llengua perseguida a Catalunya”. També es fa referència als Països Catalans, com a “realitat cultural, lingüística i històrica” i “pobles germans i veïns”, i s’insisteix en el paper actiu que ha de tenir el jovent en les reivindicacions esmentades.
 
A més a més, la representació de les tres entitats han coincidit a destacar el retrocés que en aquest sentit suposa la «LOMCE», i han fet una crida a la participació a la vaga general de l’educació del proper dia 24 d’octubre.
 
Z1 1
 
Trobada d’entitats de la Fundació Triangle Jove.
 

La reunió entres les tres delegacions ha tingut lloc coincidint amb la XV Trobada del Triangle Jove, fundació que aplega el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana i el Consell de Joventut de les Illes Balears. La convocatòria, sota el lema “generació retallada, però no perduda” ha servit per recollir discurs i propostes sobre la situació del jovent als tres territoris, sota la situació de crisi actual.

També aquesta trobada ha finalitzat amb una declaració signada per la mateixa fundació i pels tres consells de joventut que, entre altres, demanen la retirada de la reforma laboral, la LOMCE i el TIL. El text també exigix la implantació de la dació en pagament o la jornada laboral de 35h com a mesures per millorar la situació del jovent dels Països Catalans.

L’acte de cloenda de la trobada ha destacat per les mostres suport al Consell de la Joventut de les Illes Balears, que el govern del Partit Popular ha decidit eliminar. La seva vicepresidenta, Marta Peset, ha declarat durant els agraïments que “ens agradaria agrair també la presència del nostre govern, però no ho podem fer perquè el que vol és extingir-nos” i ha insistit que “no podran fer-nos callar”.

PD: S’adjunta Declaració de Morella de JEUPV, AJ i Joves d’EUIB, i foto amb membres de les 3 entitats.

Share This