El servei de radioteràpia del nou Hospital Can Misses també serà privat

 

El Govern no para de deteriorar la sanitat pública amb un doble objectiu: desplaçar cap a la privada aquells pacients que s’ho puguin pagar (encara que sigui endeutant-se) davant les insuportables llistes d’espera, o deixar directament en mans privades, serveis que s’haurien de prestar a la sanitat pública. En aquest sentit no para de negociar i acordar convenis en clíniques privades.

L’últim cas el tenim en el servei de radioteràpia del nou hospital Can Misses d’Eivissa. Davant la gran mobilització popular, el Govern s’ha vist obligat a anunciar que aquest hospital comptaria amb radioteràpia a partir de desembre de 2014, tot i que no hi havia partida específica en el projecte de pressupost que acaba d’enviar al Parlament. Com es possible, idò, que ara aparegui la radioteràpia? Molt senzill, serà un servei privatitzat, un negoci particular que, a canvi d’avançar el finançament, li reportarà un bon negoci a una empresa privada i una desviació important de recursos que s’haurien de destinar a la sanitat pública.

Bauzá ha afirmat que als ciutadans no els importa si la gestió és pública o privada, sinó que es presti el servei. Té raó el president en que el que volen els ciutadans és el servei, però el que no diu és que els ciutadans, amb els seus imposts, pagaran més per tal que uns particulars es puguin embutxacar uns diners, que s’haurien de destinar a la sanitat pública. Si cada vegada el pressupost és menor, si hi ha més retallades, no es pot permetre que ni un sol euro es desviï.

La contractació de la radioteràpia sembla que serà per un sistema molt semblant al fraudulent “peatge a l’ombra” amb el que, a l’època de Matas es varen fer les contestades autovies d’Eivissa. Unes autovies que s’inunden quan cauen quatre gotes i que varen disparar el seu cost per a fer una absurda trinxera, amb l’únic objectiu d’aportar terres al golf de Matutes. Matas va poder inaugurar les autovies sense pagar ni un euro amb aquest lamentable sistema: ja pagaran els que venguin després!

Bauzá, encara que ho negui, és un bon alumne de Matas i per això utilitza els mateixos sistemes fraudulents, però això no és innocu, com ho demostren –per exemple- els pressuposts de la CAIB. Resulta que, suposadament, el Govern fa una gran inversió a Eivissa, que és molt superior a la que correspon per territori i població, i que indigna a les altres illes. En realitat la inversió no existeix, es tracta del pagament anual del “peatge” de les autovies: 20 milions d’euros, 55.000 cada dia se’n van per unes autovies de tot just 20 kilòmetres. I així, durant 25 anys!

Això és el que passa quan uns governants irresponsables volen inaugurar obres o serveis sense posar-ho al pressupost, sembla que no costen res, però al final s’acaba pagant molt més car. Tot el que vagui a pagar l’empresa concessionària de la radioteràpia, es detraurà del pressupost per a la sanitat pública, i anirà a butxaques privades… si no van també a algun governant, com és costum en aquest país.

Share This