becas-erasmusDes de Joves d’Esquerra Unida de les Illes Balears denunciam que el ministre Wert elimina a la meitat del curs la beca «Erasmus» a desenes de milers d’estudiants que ja estan a l’estranger i als que se’ls havia garantit aquest ajut, deixant-los en la més absoluta indefensió i precarietat. Exigim que es mantinguin les beques «Erasmus» per a les i els universitaris que no reben la beca general, animant a que les i els afectats s’organitzin a @SalvemosErasmus a través de Twitter i donant suport a la iniciativa de recollida de signatures (http://goo.gl/ApFx1t) que han tret.

Aquest cap de setmana, amb nocturnitat i traïdoria, el ministre Wert ha tret una nova ordre ministerial que elimina de cop milers d’ajudes a estudiants, endurint les condicions per accedir a suplements de les beques «Erasmus». Aquesta reforma, com tantes altres, es produeix sense cap tipus de diàleg amb la comunitat educativa, per la porta del darrere i, el que és més greu, amb una aplicació immediata per a les i els estudiants que estan ja en diferents països de Europa estudiant. És a dir, que el ministre Wert en el seu afany de continuar atacant l’Educació pública, aprova altre nova retallada que condemna milers de joves i escanya encara més els pocs recursos econòmics amb què comptaven per afrontar el curs que ja s’han iniciat en el estranger.

L’Estat Espanyol, és l’estat de la UE on més estudiants s’acullen al programa de mobilitat «Erasmus», al voltant d’uns 36.000 estudiants. L’Ordre ECD/1997/2013 afegeix un nou requisit per a l’obtenció del suplement de la beca «Erasmus» que fins ara era aportada per l’Estat. Aquest nou requisit esdevé indispensable haver obtingut el curs anterior una beca de caràcter general. A més, cal tenir en compte que aquesta mesura arriba després que s’hagin endurit les condicions per a l’accés a beques de caràcter general pel que el nombre de persones afectades serà molt més gran.

A això es suma, l’ambient d’indefensió davant d’aquestes pràctiques abusives del ministeri, ja que és molt difícil l’organització de les i els estudiants afectats que es troben dispersos en diferents ciutats d’Europa.

Aquesta mesura no és més que una altra reforma dèspota del ministre Wert que només persegueix destruir el sistema públic de beques. Aquests ajuts eren i són necessàries perquè molts i moltes estudiants tinguin a les seves ciutats de destinació unes condicions de vida dignes, i causa de l’aplicació immediata es veuran obligats i obligades a tornar per veure incapaços d’afrontar les despeses de manutenció a l’estranger. Estudiants que en molts casos porten ja dos mesos al seu destí i comptaven amb aquests diners per cobrir les despeses d’estudiar a l’estranger. En el millor dels casos, serà encara més difícil arribar a final de mes. En el pitjor dels casos, hauran de renunciar a la seva estada (ja començada) i tornar a ca seva amb el curs gairebé a la meitat.

És totalment hipòcrita veure com es parla de fomentar la integració en un marc educatiu europeu comú, mentre es comprova amb aquestes mesures que l’únic objectiu que persegueix el Partido Popular és retallar el pressupost en educació, que ja és un dels més baixos de tota Europa, i acabar amb les beques públiques, que són un dels pocs mecanismes que queden per garanteixen la igualtat d’oportunitats.

Denunciam que el Partido Popular està duent a terme tot un repertori de mesures que pretenen expulsar de la Universitat a milers d’estudiants. Aquestes mesures atempten i deterioren la necessària equitat del sistema educatiu. No deixarem de combatre aquestes mesures antisocials i classistes i cridam a tota la comunitat universitària a mobilitzar-se contra les reformes i retallades que el PP està aplicant en l’àmbit universitari.

Des de Joves d’Esquerra Unida de les Illes Balears animam a que les i els estudiants s’organitzin a través de les xarxes socials, amb grups que estan sorgint a través de Facebook (http://goo.gl/Uo1w3W) o twitter (@SalvemosErasmus) o a través de la recollida de firmes de Change.org (http://goo.gl/ApFx1t).

Universitat Pública de tots i totes i per a tots i totes!

Share This