Qui amenaça la “bandera balear”?

flagge-balearische-inselnContra tots i contra tot, el PP ha decidit avui anar endavant amb la llei mordassa, la llei que tracta d’evitar la llibertat d’expressió i les protestes. Ho fa en solitari i contra el parer del molt conservador Consell Consultiu que, no obstant, ha advertit que aquesta llei és un atac als principis constitucionals. Per a justificar aquesta decisió no dubten en utilitzar els arguments més falsos i surrealistes, diuen que volen acabar amb la politització a les aules i amb l’adoctrinament dels alumnes, ells que situen la inspecció educativa com a braç armat del Govern, per assegurar que les doctrines polítiques del PP siguin les que s’imparteixen, o que posen la religió catòlica com obligatòria en un Estat que es diu aconfessional.

Però allà on ja fan un ridícul estrepitós, és quan diuen que la “bandera balear” es troba amenaçada. Qui amenaça la “bandera balear”, ens preguntam nosaltres? No veiem per cap banda aquesta amenaça, cosa que per altra banda seria completament absurd, ja que és una bandera sense cap tradició ni cap recolzament popular. De fet, la immensa majoria dels ciutadans de les Illes Balears és incapaç de recordar com és aquesta bandera.

El que realment preocupa al PP és que la quadribarrada, sense afegits, sigui utilitzada com a símbol d’una llengua, la catalana, que és la pròpia de les Illes i que compartim a  tot l’àmbit d’allò que és coneix com a Països Catalans, encara que el PP hagi proclamat que aquest àmbit, inqüestionable des d’un punt de vista lingüístic i cultural, no existeix. Però haurien de saber que la representació gràfica de la llengua catalana és la quadribarrada, com la bandera francesa, per exemple, és el símbol d’aquella llengua, que s’utilitza a tots els països francòfons per més allunyats que estiguin de l’antiga metròpoli.

La quadribarrada no és un símbol estrany, sinó que és present a les Illes amb una antiguitat i profusió molt per damunt de qualsevol altra, que figura en la majoria dels escuts municipals i en la quasi totalitat dels edificis històrics. Fins i tot l’escut de la Comunitat i del mateix parlament és la quadribarrada, encara que se li incorpora una franja que sembla indicar prohibició d’aparcar. Més encara, aquesta bandera “amenaçada” també està formada bàsicament per les quatre barres, que és el símbol que identifica el conjunt de territoris de parla catalana (els països catalans que no existeixen, segons el PP ) i la resta de territoris de l’antiga corona d’Aragó.

De què tenen por, senyors del PP? La quadribarrada no mossega, no fa mal a ningú. Però els seu problema no és la bandera, el seu problema és la llengua catalana, decidits com estan a arraconar-la. El que volen –amb unes actuacions pròpies de la Santa Inquisició- és fer desaparèixer el símbol que representa aquesta llengua, que ens agermana amb tots els territoris que la comparteixen.

Share This