aquifers es castellL’Assemblea des Castell d’Esquerra de Menorca Esquerra Unida denuncia la poca consideració que han tingut els diferents governs insulars i municipals davant la problemàtica de l’aigua potable i de qualitat i la constant baixada del nivell dels aqüífers proveïdors d’aigua de boca. Fa molts anys es va crear al CIM un Consorci d’aigua, per fer front a la problemàtica a nivell insular. No s’ha fet absolutament res.

La qualitat de l’aigua s’ha vist  des de fa anys a Menorca compromesa per la contaminació dels aqüífers i la sobreexplotació, fet en el qual incideix de manera alarmant el darrer projecte de Pla Hidrològic de les Illes Balears, que entre altres coses permetria encara més la sobreexplotació, cosa que ja han denunciat repetidament tant EM-EU com diverses organitzacions de caràcter ecològic. A les darreres eleccions municipals, el tema de l’aigua potable i de qualitat es va esdevenir en la temàtica principal de debat i de propostes i promeses al municipi des Castell. Però ha passat mitja legislatura i ens trobam en la mateixa situació, agreujada per d’haver perdut mesos i anys. En aquest temps, no hem rebut cap tipus d’informació (tant sols alguna noticia a través dels mitjans), només promeses, que tot i estar-hi radicalment en contra, s’han incomplert i que només han servit per donar el titular del dia i res més. Encara esperam l’estudi que havia de presentar l’eurodiputada Rosa Estaràs i recentment el PP canari ha negat que el 2014 arribi un sol euro a les Balears per a les dessaladores.

Des de sempre EM-EU ha defensat que no es tracta d’una problemàtica de caire local, sinó insular, i des d’un primer moment va defensar l’adquisició d’unes petites plantes d’osmosi inversa per poder abastir als veïns del municipi d’aigua potable de qualitat, que a més poguessin recollir l’aigua per a regadiu de zones verdes municipals. Sempre hem sigut conscients que aquesta proposta no seria la solució definitiva, però sí que com a proposta d’actuació immediata podria ajudar a pal·liar-la.

Alhora entenemque el sistema de cobrament del rebut de manteniment i millora de la conducció de l’aigua és injust perquè no té en compte diversos factors que a parer nostre són importantíssims, com és el fet del nombre d’habitants per habitatge.

Per aquests motius EM-EU ha presentat una moció a l’Ajuntament des Castell que inclou, entre altres, propostes com la incorporació al rebut de l’aigua el padró d’habitants per habitatge, operativament molt factible amb l’objectiu de millorar el repartiment i eficiència la despesa d’aigua i que pagui més qui més malmet l’aigua i que beneficiï a qui n’estalvia. A més,  proposam l’adquisició de petites fonts d’osmosi inversa per abastir els veïns del municipi d’aigua potable, les noves tecnologies permeten que l’aigua rebutjada no es llanci i es recuperi per a reg de zones verdes municipals. També proposam que s’estudiï la possibilitat de subministrar sistemes de filtració als habitatges, a descomptar del rebut de l’IBI en 3-4 anys,  millorar el control de l’aigua que arriba a la depuradora, la celebració de jornades de participació ciutadana municipals amb experts per, entre altres coses, proposar els filtres verds com la millor de les solucions per als nuclis urbans, suburbans i habitatges aïllats que no disposin de clavegueram, i que d’una vegada per totes tots els ajuntaments de l’illa i el CIM s’involucrin seriosament en aquesta problemàtica.

Ens queda molta feina per fer i ja s’ha perdut molt de temps.

Assemblea local d’EM-EU des Castell

Es Castell, 8 de novembre de 2013 

Share This