Quan les administracions públiques deixen les seves funcions en mans privades poden passar escàndols com aquest

notificacions administracions publiquesEl frau en les notificacions de l’Agència tributària i d’alguns ajuntaments, cedides a una empresa particular és un escàndol de grans proporcions. Pel que s’ha sabut més del 90% de les aproximadament 60.000 notificacions anuals no es feien de manera correcta o simplement no es feien. Aquest fet deixava indefensos els ciutadans als que no arribava la notificació, que eren víctimes de recàrrecs i embargaments. Al final, les administracions públiques també poden ser perjudicades, ja que les sancions no notificades poden haver esdevingut nul·les i el procediment sancionador prescrit.

Aquesta no era l’única irregularitat de l’empresa, ja que tenien els seus treballadors en un règim d’autèntica esclavitud, amb jornades de 14 hores, salaris miserables i treballadors que no estaven d’alta a la seguretat social. Precisament les denúncies dels treballadors són les que han permès l’actuació de la inspecció de treball i de la policia, que ha tengut com a conseqüència inicial la detenció del propietari de l’empresa i un encarregat.

Des d’EU ens preguntam com és possible que ni l’Agència Tributària ni els ajuntaments afectats se n’haguessin adonat del frau massiu. Més encara, com és possible que una empres com aquesta fos la gestora d’un servei tant delicat com és el de les notificacions de les sancions, que hauria de fer sempre l’administració pública? Quins foren els criteris per adjudicar el servei a aquesta empresa? Quins controls s’establiren sobre la manera de gestionar el servei?

EU celebra l’actuació de la policia i la inspecció de treball i anima aquests dos cossos a completar la seva tasca, però no pot acceptar de cap manera que aquí acabin les coses: l’extraordinària negligència dels responsables polítics de la cessió d’un servei que hauria d’haver estat en mans de funcionaris públics, no pot quedar impune, és necessari una investigació exhaustiva, una explicació pública i l’assumpció de responsabilitats polítiques per part d’aquells que han permès aquesta situació. Responsabilitats que passen per la destitució fulminant en el cas de que no presentin la seva dimissió de manera immediata.

EU està convençuda que aquests fets no haurien succeït si el servei s’hagués prestat per part de funcionaris públics. Deixar en mans d’empreses privades serveis o gestions que tenen un caràcter públic pot porta  a situacions com aquesta. Seria convenient que això es tengués en compte en un moment en que els governs del PP es dediquen a privatitzar serveis essencials i que, sense sortir de la nostra comunitat i referint-nos únicament als darrers temps passa per la privatització d’AENA, de les residències, del servei de radioteràpia de Can Misses o de la concertació de serveis propis de l’IB-Salut.

EU, a l’hora que reclama que s’assumeixin les responsabilitats polítiques pertinents exigeix l’aturada del procés de privatització massiva. Casos com aquest o com el conflicte de la recollida urbana de residus de Madrid, haurien de fer rectificar als governants.

 

Share This