És incomprensible que els mateixos que s’oposaren a la seva protecció redactin el Pla Especial

proteccio per al jonquet de PalmaTot i gaudir d’una protecció legal, ratificada pels tribunals, es Jonquet està en perill una vegada més. Així ho entén la Plataforma “Salvem es Jonquet” i també ho entenem des d’EU.

Hi ha interessos econòmics molt poderosos que volen impedir la protecció efectiva d’aquest indret. El primer intent, fracassat, va anar per la via judicial, intentant eliminar la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC), amb l’objectiu de poder desenvolupar projectes urbanístics que degradarien irremissiblement la zona i alterarien la seva fesomia de forma intolerable. Però ara compten amb un instrument molt més subtil, com una mena de Cavall de Troia: els mateixos tècnics que assessoraren a Acciona en el seu intent d’eliminar el BIC, són ara els que treballen per a l’Ajuntament de Palma en la redacció del Pla Especial de Protecció.

Com és possible que els mateixos tècnics vulguin alhora eliminar la protecció i regular-la? El Pla Especial s’hauria d’haver encarregat a tècnics que valorin el patrimoni històric i que siguin partidaris del seu manteniment i rehabilitació, mai a uns que ja han deixat clara la seva posició en favor de la seva destrucció i substitució per promocions urbanístiques.

Costa entendre aquesta posició municipal, encara que el regidor d’Urbanisme, Jesús Valls, ja ens dóna alguna pista quan afirma que “el PEP no agradarà ni a uns ni als altres”. Aquesta afirmació sembla indicar una posició «salomònica» que permeti una protecció formal al mateix temps que un aprofitament urbanístic que deixi sense efecte real la protecció. L’Ajuntament de Palma no ha de fer un Pla que no agradi a ningú, la seva obligació política és fer-ne un que agradi a la majoria de la població, i la seva obligació legal és respectar la declaració de BIC i protegir els bens declarats. Ni poden acontentar tothom ni poden tenir una posició equidistant entre la protecció i els interessos urbanístics privats.

Si l’Ajuntament de Palma aprova el simulacre de PEP que permeti la destrucció, total o parcial, dels bens catalogats estaria actuant en contra de la seva obligació legal i s’exposaria a que els tribunals l’anulassin, perdent temps i diners públics. No hi volta de fulla, es Jonquet és un bé protegit i el que ha de fer l’Ajuntament és ordenar la seva protecció. El que de cap manera es pot permetre és “conjugar-la” amb interessos urbanístics que el desvirtuï.

 

Share This