Un president genoflex davant els poderosos anuncia que no es doblegarà

Moltes referències a la suposada millora econòmica i cap mesura per atendre  els més desemparats

Bauza al debat sobre estat autonomia 2013Balears està millor que en juny de 2011, afirmà amb seguretat un Bauzá superb i prepotent que no canvia el seu discurs davant la realitat, tant segur està d’ell mateix. Si no es referia a la seva situació personal és molt mala d’entendre aquesta afirmació. És ben cert que a ell ni a la portaveus de seu grup, encarregada de riure-li les gràcies, no els va gens malament: en aquest moment en que hi ha tantes famílies que no tenen cap ingrés, la percepció de polítics que compaginen ingressos públics i privats no pot ser la mateixa que la de la majoria de la població que ho passa malament.

Però si analitzam la realitat fora de missatges triomfalistes, ens trobarem que tots els indicadors socials estan pitjor que quan ell va arribar al govern: hi ha més persones sense feina, pitjors prestacions socials, llistes d’espera insuportables en la sanitat i la dependència i també més pobresa i desigualtats socials. Al mateix temps, hem viscut una crispació social i uns enfrontaments desconeguts fins ara a les Illes, provocats per la seva manera de governar, sense escoltar més que la seva camarilla i els gran empresaris.

Però d’aquestes coses Bauzá no en parla, un il·luminat com és ell reitera que seguirà en la mateixa línia, sense rectificar. Confon la seva majoria absoluta amb una patent de cors que li permet passar per damunt de tot, sense fer cap cas de les protestes ciutadanes ni de les advertències d’il·legalitat que li fan des de sectors molt pròxims, de les seves mesures autoritàries. Això si, ho fa des d’una gran “convicció” democràtica, segons afirmà sense despentinar-se ,que li assegura que tot el que fa ell és correcte i que totes les protestes són de ressentits i manipulats que no tenen cap raó.

La confusió de Bauzá en la percepció de la realitat el porta a afirmacions tant xocants com la de dir que no es doblegarà (traduït al llenguatge corrent, vol dir que seguirà sense fer cas a ningú) davant les protestes. És una curiosa afirmació aquesta venint de part d’un president que es troba amb una posició de genuflexió permanent davant els poderós, ja siguin les cadenes hoteleres, ja siguin les instruccions que rep del carrer Gènova de Madrid.

Bauzá va renunciar a fer anuncis espectaculars que tant li agradaven al seu predecessor Jaume Matas i, més en la línia de José María Aznar, creu que en té suficient amb dir que “Balears va bé” i d’aquí no el treu ningú a pesar de les evidències. Això si, no va poder deixar de mentir –és la seva debilitat- quan assegurà que arribarien partides del govern central per a carreteres i depuradores, unes partides amb les que tracta la misèria de les inversions previstes als PGE, fruit de la seva incapacitat de reivindicar davant el govern central, però aquestes suposades partides no són més que fum (una nova il·lussió de Bauzá) que no ha vist ningú reflectides en números dels PGE.

Bauzá ha abraçat l’ortodòxia neoliberal que li ve de la Troika passant per La Moncloa i ha practicat les retallades amb un gran entusiasme. No necessita un finançament millor perquè ja li va bé aquest com excusa per reduir dràsticament la despesa en sanitat, educació i serveis socials, permetent d’aquesta manera afavorir els centres mèdics i les escoles privades però subvencionades, sobre tot si són del Opus. Fins i tot, la implantació de la radioteràpia a Eivissa i Formentera, quasi l’únic anuncia que va fer, es farà mitjançant una concessió a empreses privades.

Bauzá tampoc va tenir temps per parlar de la corrupció política, el tema que més preocupa a la ciutadania després de la crisi econòmica i l’atur. I no ho va fer en un any en que hem vist l’entrada a la presó d’un exconseller del PP amb una condemna duríssima i a molts altres polítics d’alt nivell, ja siguin del PP o dels seus antics socis d’UM que també han estat condemnats.

Si ens creguéssim les afirmacions de Bauzá resulta que viuríem en una comunitat en la que no hi ha misèria desigualtat i atur, en la que no hi ha corrupció i en la que els governants tenen un tarannà completament dialogant. Però aquesta visió pròpia d’Alícia en el País de les Meravelles, no és la realitat que perceben els ciutadans, com no siguin els que s’informen únicament per IB3, que Bauzá s’ha compromès en mantenir en la línia actual d’instrument de propaganda del PP.

 

Share This