Entenem que no es moment d’enaltir una Constitució que ja està esgotada. És hora d’iniciar un nou procés constituent

Aquest any es celebra el 35 aniversari de la Constitució espanyola, una Constitució que va servir per establir un règim formalment democràtic com a sortida de la llarga nit de la dictadura franquista. Tot i els seus avanços indiscutibles, aquesta Constitució, com ha quedat plenament demostrat els últims temps, no resol el problema territorial ni l’encaix de les aspiracions nacional. Una Constitució que estableix el manteniment de la Monarquia instaurada per Franco, que la va deixar “atada y bien atada”.

La Constitució Espanyola ha estat traïda pel que es fan passar pel seus majors defensor i s’utilitza com un arma contra les reivindicacions territorials i socials. Els partits majoritaris acordaren prostituir el concepte de sobirania, deixant-la en mans de la Troika, amb la vergonyosa modificació exprés de l’article 135.

Els dret socials reconeguts a la Constitució, com el dret al treball o el d’un habitatge digne esdevenen un autèntic sarcasme des del moment en que hi ha 6 milions de persones sense feina i es redueixen les prestacions per atur i el conjunt de les prestacions socials o quan es multipliquen els desnonaments hipotecaris per part de les entitats financeres mentre hi ha un gran estoc d’habitatges buits en mans del “banco malo”.

La riquesa nacional no està al servei de l’interès públic, com afirma la Constitució, sinó que queda subordinat als interessos de la gran banca i la Troika, es rescaten les entitats financeres amb els imposts de tots mentre augmenta la misèria i l’exclusió social. El dret universal a l’ensenyament o la sanitat es va relegant als que poden pagar els seus serveis privatitzats.

La corrupció i la supeditació de la política a poder aliens a la ciutadania ha provocat una gran desafecció ciutadana cap a l’activitat pública i la mateixa Constitució, que no va poder votar ningú de menys de 53 anys. Front al malestar ciutadà, s’arbitren mesures repressives com la mal anomenada llei de Seguretat Ciutadana. Front a la denúncia de manca de representativitat es blinden les lleis electoral que afavoreixen el bipartidisme corregit per una certa presència de partits nacionalistes.

EU creu que no és moment d’exaltar aquesta Constitució alabant els seus valor de convivència en un moment en que aquesta profundament qüestionada. Sobre tot, no és moment de negar-se a la seva modificació, mantenint-la com un norma immutable que no garanteix l’exercici dels drets fonamentals, la llibertat i la justícia social.

Per aquest motiu, EU no participarà en les hipòcrites celebracions de la Constitució de 1978, sinó que seguirà treballant en favor d’un nou procés constituent per una República Federal, profundament democràtica i superadora de les mancances de tot tipus de la constitució actual, que garanteixi els drets individuals i socials del conjunt de la ciutadania.

En el cas d’Eivissa i Formentera, tenim un motiu més per no anar a la celebració d’aquests fastos: la seva celebració a l’Ajuntament de Sant Josep, un ajuntament que és la mostra més clara de la corrupció urbanística, un ajuntament que és incapaç de garantir als seus ciutadans un dret tant bàsic com és el subministrament d’aigua potable o que apadrina projectes urbanístic fora de tota normativa i no dóna compliment a sentències judicial fermes.

Share This