És inconcebible que de la trama per a captar vots dels emigrants només hagin de respondre tres funcionaris

cas mapauCasi quinze anys després dels fets, al final s’ha obert judici contra tres persones implicades amb l’operació corrupte de tractar d’aconseguir un gran nombre de vots de l’emigració per al PP, en les eleccions autonòmiques de 2009. Però és una autèntica vergonya que només hagin de respondre penalment tres funcionaris, que es limitaren a complir ordres polítiques. És cert que aquests funcionaris s’havien d’haver negat a subscriure un acta d’una entrevista personal que mai es va produir, però també ho és, que això té una importància ínfima en relació al que va suposar tota la trama.

El PP sempre ha utilitzat mètodes bruts per a guanyar les eleccions: comptabilitats amb B per amagar els excessos sobre els límits de la despesa electoral, suborns i tota classes d’irregularitats. En alguns casos hi ha hagut sentències fermes que han suposat una mínima reparació de les malifetes (dimissió de Cañellas, retorn del que es va pagar la propaganda facturada com a productes “5 estrelles” ) però la major part dels casos han quedat impunes.

El conegut com a cas Mapau, o cas Formentera va suposar portar a l’extrem la vulneració de la voluntat democràtica i la utilització de fons públics en favor dels interessos inconfessables del PP. Confiant amb la promesa d’un responsable de Cas Balear de que era possible la inscripció d’unes 20.000 persones estrangeres originàries de Balears, a les que se’ls induiria el vot al PP, el Govern de Jaume Matas, amb la inestimable col·laboració de Rosa Estaràs, Josep Juan Cardona i Toni Pastor, posaren en marxa una extraordinària operació per a inscriure emigrants o els seus descendents, contractant una agent electoral i destinant sucoses subvencions als membres de les Cases que havien de participar en l’operació. Quan veieren que el nombre d’inscripcions era molt inferior al que esperaven, optaren per concentrar-los a la circumscripció de Formentera, per assegurar-se l’únic diputat que s’elegeix a aquella illa. La operació fou tant grollera que es va descobrir i no va reportar els beneficis esperats.

Però ni Matas ni Estaràs ni cap responsable polític serà jutjat ni condemnat. Mitjançant operacions jurídiques impresentables, amb la participació d’amics íntims de Matas, es va excloure a tots els polítics i només quedaren imputats els funcionaris que obeïren ordres il·legítimes.

Com ha dit el fiscal del cas “els peixos grossos són a la mar (és a dir, han quedat incomprensiblement lliures de processament) mentre que els petits són a la banqueta”, que també ha afirmat que és el cas de corrupció més important que s’ha produït mai a Balears. La veritat és que és molt difícil establir un rànquing de corrupció, però sens dubte fou l’operació més grollera de suplantar la voluntat popular en unes eleccions.

Que al final el judici només sigui contra tres funcionaris és un fracàs clamorós de la Justícia i, com també ha posat de manifest el fiscal, va crear una sensació d’impunitat que afavorí els casos posteriors de corrupció. EU lamenta profundament que els responsables polítics d’aquest escàndol no hagin rebut la condemna penal que els pertoca per un funcionament incorrecte de la Justícia, al mateix temps que afirma que no es possible delegar la lluita contra la corrupció únicament en les instàncies judicials, és necessària una consciència ciutadana crítica amb aquestes pràctiques, que tregui de la política als seus autors amb l’arma més poderosa que tenen els ciutadans: el seu vot.

Share This