No a la reforma laboralUna enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística, feta el tercer trimestre d’enguany, reflecteix que el 93% de les empreses de les Balears no veuen necessària la contractació de més treballadors. Que en el moment de major activitat econòmica de la millor temporada turística en molts anys, la immensa majoria dels empresaris no pensin contractar nous treballadors demostra ben a les clares que la política econòmica i laboral del PP no és capaç de generar ocupació, que la Reforma Laboral només ha servit per a facilitar els acomiadaments i llevar drets, però no per a crear ni un lloc de feina. Si els acomiadaments són cada vegada més barats i els salaris es redueixen (a Balears s’han reduït un 1,3% el darrer any) i a pesar d’això no es genera ocupació estable (està augmentant la conversió de contractes de tot l’any en discontinus) i si gran part de les noves contractacions són a temps parcial, és evident que aquesta política no funciona, almenys per a la majoria de la societat.

 

A pesar d’aquestes evidències, des de la Troika es segueix insistint en que s’ha d’aprofundir en les reformes, donant encara més facilitats pels acomiadaments individuals i col·lectius i reduint salaris i drets laborals i el PP, molt més sensible a aquestes “recomanacions” que a les demandes ciutadanes, està preparant noves retallades.

EU sosté que la davallada dels salaris no només és socialment injust sinó que també és econòmicament ineficient, ja que redueix la capacitat de consum i la possibilitat de vendes de bens o serveis per part de les empreses. Per tant, persistir en aquestes polítiques és un greu error polític.

 

Per altra part, la manca significativa de contractacions que s’ha pogut observar aquesta temporada i les ínfimes expectatives de noves contractacions per part de les empreses, en un moment en que ha augmentat l’activitat i els guanys empresarials, demostra que s’ha fet front a l’augment de la feina recorrent a abusos laborals, augmentant la càrrega de treball i els horaris efectius de feina, a més d’altres pràctiques al marge de la llei.

 

Per tot això EU creu que s’ha d’actuar en un doble sentit: per una part modificant la política econòmica, renunciant a les retallades sistemàtiques i a l’eliminació de drets laborals,  centrant-se en la generació de llocs de feina i, per altra part, controlar els abusos empresarials potenciant l’activitat de la inspecció de treball.

Share This