Un veí de Palma va estar a punt de perdre la seva vida quan anaven a fer-lo fora de la seva casa

20130906 desmondsequeda 02 bel ruedaA pesar de la pomposa declaració de Palma ciutat lliure de desnonaments, a pesar de les sentències dels tribunals europeus i dels maquillatges legals practicats pel PP, el drama dels desnonaments continua amb intensitat. Ahir mateix, un ciutadà de Palma va intentar llevar-se la vida abans que la comitiva judicial procedís al “llançament” del seu habitatge, davant una execució hipotecària instada per un banc. Només ens arriben els casos més dramàtics, quan la desesperació porta a intents de suïcidis o quan la lluita popular, encapçalada per la PAH aconsegueix, encara que sigui temporalment, aturar algun desnonament, però això no és més que una petita part dels desnonaments que es produeixen, segons la PAH avui mateix  estan previstos 5 llançaments més.

La manca de sensibilitat de les entitats bancàries davant aquest drama és clamorosa i no tenen inconvenient executar desnonaments davant l’impagament de quotes hipotecàries abusives, però també ho és la del partit del govern, que es va negar a aprovar la iniciativa popular promoguda per un milió i mig de ciutadans.

Per a Esquerra Unida la solució d’aquest gravíssim problema ha de venir d’un canvi legislatiu, que acabi amb els abusos bancaris i doni seguretat a les persones hipotecades i per una política econòmica que generi llocs de feina i ingressos per tal que els ciutadans puguin fer front als deutes, però també d’una major sensibilitat social i política amb intervencions decisives dels poders públics.

Fins ara, les petites victòries aconseguides han vengut de la mobilització popular promoguda per la PAH i altres organitzacions socials però, juntament amb el manteniment de la mobilització, és necessària la rectificació de les polítiques que han permès aquesta situació. Unes polítiques que venen de l’època del govern de Zapatero, però que s’han portat a l’extrem amb el de Mariano Rajoy, però aquest govern sembla sort i cec davant les demandes populars. No només es negaren a aprovar la ILP sinó que voten en contra de qualsevol iniciativa que tracti de millorar la situació de les persones amb dificultats: ni volen aturar els desnonament ni els talls de subministrament d’aigua i llum i quan alguna Comunitat legisla per evitar desnonaments, com va fer Andalusia, recorren al Tribunal Constitucional per suspendre la norma.

Els serveis socials de l’ajuntament de Palma, com els d’altres municipis, també han fracassat estrepitosament davant el problema. Per a EU no és una excusa vàlida que no s’hagi demanat la seva intervenció en un cas concret, s’haurien d’avançar als fets. No seria difícil exigir del bancs la relació de les execucions hipotecàries que tenen en marxa i intervenir per evitar llançaments amb propostes de renegociació dels deutes i de les condicions hipotecàries. En qualsevol cas, assegurant que cap persona que es trobi a punt de perdre el seu habitatge es quedi sense assistència social.

 

Share This