Memorial republicà Sencelles 3El Memorial republicà que des de l’any 2009 nou està instal·lat a la Plaça Nova de Sencelles ha aparegut tacat amb pintura vermella, volent amagar la inscripció que fa un homenatge a totes les persones que lluitaren per la República, les llibertats democràtiques, la justícia i la nostra cultura.

 

Aquest modestíssim homenatge a les persones que perderen la vida o la llibertat i que suportaren tot tipus de repressió i discriminació per part de la dictadura franquista, es veu que resulta inacceptable per a la intransigència dels hereus del franquisme i pels seguidors de l’extrema dreta i demostren la pervivència d’idees i comportaments propis de la dictadura.

 

EU afirma que els objectius pels que lluitaren aquestes persones segueixen completament vius i mereixen el reconeixement de tots els demòcrates. En un moment en que des del poder s’ataca la llibertat d’expressió i s’adopten mesures repressives contra la protesta democràtica, en el que els símbols d’identitat són prohibits i en que es vol relegar la nostra llengua, els ideals republicans mantenen la seva vigència i esdevenen completament d’actualitat.

 

A l’Estat espanyol mai hi ha hagut una condemna formal del franquisme, ni s’han perseguit els torturadors ni s’ha fet un reconeixement moral de les víctimes. Al contrari, dia a dia veiem, com s’impedeix desenterrar els morts de les fosses comunes, al mateix temps que alcaldes conservadors mantenen símbols del franquisme i membres del PP es retraten amb simbologia franquista i proliferen els grups violents d’ideologia feixista. Aquest és el brou de cultiu en el que creixen actituds com les dels que atempten contra el record i l’homenatge als represaliats.

 

EU condemna aquest fets i reclama que s’esborrin les taques que s’han llançat contra la làpida i es conservi clar i ben llegible el Memorial, així com que es persegueixi els autors d’aquesta agressió. Per la nostra part, ens comprometem a mantenir ben vius els ideals republicans d’un món millor.

Share This