Mentre segueixen els desnonaments i la restricció de crèdits augmenten un 100% els seus beneficis

 

banca-beneficis-escandalososEls primers nou mesos d’enguany, la banca espanyola ha doblat els seus beneficis en relació al mateix període de 2012. Una banca especulativa, principal responsable de la bombolla immobiliària que ens ha portat a la situació actual. Una banca que ha rebut una ajuda pública milmilionària, que continua negant el crèdit a les famílies i les empreses, obté grans beneficis no per la seva bona gestió, sinó pel suport polític del govern que no para d’adoptar mesures en favor seu i en contra dels ciutadans, situant el pagament –amb interessos molt elevats- del deute bancari com una prioritat absoluta, molt per davant d’assegurar el manteniment dels serveis públics.

 

La banca espanyola rep diners amb interessos ridículs que multiplica quan es tracta de concedir crèdits, aquesta banca també pensa obtenir grans ingressos amb els fons de pensions que llancen amb un gran desplegament publicitari, gràcies a les rebaixes de les pensions i els missatges sobre la insostenibilitat del sistema que es llancen contínuament des del govern. D’aquesta manera reben una bona part dels estalvis dels ciutadans davant la incertesa del futur.

 

Cada dia es coneixen més escàndols que afecten al funcionament de les institucions de crèdit. No obstant, molt pocs dirigents bancaris han de respondre davant la justícia per les seves malifetes, els executius d’aquestes entitats cobren salaris escandalosos mentre reclamen contenció salarial per al conjunt dels treballadors i els gestors que portaren les entitats a la ruïna es retiren amb pensions estratosfèriques.

EU entén que aquest fets evidencien la necessitat d’una banca pública potent que afavoreixi l’economia productiva i que s’allunyi de l’especulació financera. Els bancs intervinguts en fons públics, que mai es retornaran, haurien de ser la base d’aquest sector públic. En qualsevol cas, el que no es pot permetre és que les entitats intervingudes continuïn executant desnonaments, deixant les seves propietats immobiliàries a preus baixíssims en mans de nou especuladors, en comptes de situar-les en el mercat de lloguer a preus raonables. El que no es pot permetre tampoc és que continuïn reben fons amb interessos reduïdíssim mentre els que presten, quan ho fan, tenen uns interessos exorbitants. 

Share This