uib logo portaLa UIB ha anunciat un augment dels preus públics de la universitat del 3,5% per al proper any. Aquest augment es suma al que ja es va produir el curs anterior en les taxes i suposa un augment significatiu i injust de la despesa a la que han de fer front els estudiants, que dificulta encara més l’accés a la universitat d’aquells que tenen menys recursos.

En uns moments en que els salaris s’han reduït d’una manera molt important, en el que un percentatge elevat dels treballadors estan sense feina i sense ingressos, en el que s’encareix el cost de serveis bàsics (transport, aigua, llum i gas etc) i la cistella de la compra, en el que les pensions perden poder adquisitiu i en el que es torna a congelar el salari mínim, qualsevol augment dels preus universitaris suposa expulsar de la universitat una quantitat important d’alumnes, en una comunitat que es troba a la coa pel que fa al percentatge d’universitaris, que redueix el nombre d’alumnes i que veu com augmenten les desigualtats i es redueixen les beques i tot tipus d’ajuda a l’estudi.

No és pot argumentar que l’apujada no sigui important i que no supera molt l’augment de l’IPC ja que, com hem dit abans, la situació de les famílies dels estudiants és la de pèrdua permanent de poder adquisitiu i la d’haver de fer front a despeses més elevades en molt diversos sectors, com passa en l’electricitat, en la que se’ns vol “vendre” com un gran èxit que al primer trimestre de 2014 “només” apujarà un 2,3%, quan ja en portam més d’un 10% el 2013.

La UIB ha d’utilitzar altres mètodes per a fer front a una situació de penúria pressupostària com la que pateix, ha de trobar altres mecanismes que no siguin expulsar encara més estudiants dels que ja ha anat perdent com a conseqüència de les dificultats econòmiques per les que passen molts d’ells. La funció social de la universitat es perdrà completament si esdevé únicament un reducte de les classes més benestants.

 

Share This