Jaume Matas no és l’únic responsable d’aquest desastre

obras Palma ArenaEl cas Palma Arena continua donant sorpreses. L’última d’elles és la reclamació del govern central de la subvenció de 4 milions d’euros que va atorgar a l’ajuntament de Palma, per no haver justificat que aquesta subvenció s’hagués aplicat a la finalitat prevista. Un nou episodi d’un culebrón protagonitzat de manera col·lectiva per les institucions més importants governades pel PP, ja fos en solitari o en coalició.

Del cas Palma Arena i d’altres negocis bruts associats a aquest projecte ja en coneixem una bona part, degut a la intervenció de la justícia. Gràcies a la instrucció del jutge Castro, que ja ha provocat una doble condemna de Jaume Matas, hem pogut conèixer detalls d’una manera de governar que vulnerava totes les normes administratives o ètiques i que suposà buidar les arques públiques en benefici de membres del PP i gent pròxima a aquest partit, però mai hem vist que el PP fes autocrítica ni assumís les responsabilitats que els corresponen de manera col·lectiva.

Jaume Matas, que fora líder no qüestionat del PP balear, va ser el màxim responsable d’aquesta obra faraònica que no va servir per a la finalitat per la que s’havia construït, però no va ser una decisió individual sinó una col·lectiva en la que participaren tots els consellers del Govern, a més de diversos alts càrrecs, al mateix temps que els equips de govern del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, que participaren activament en el consorci constituït per aquesta obra. Cap d’ells ha assumit hores d’ara cap responsabilitat política per aquesta intervenció.

Jaume Matas va abandonar la presidència del PP balear per voluntat pròpia, sense que cap membre del PP li fes cap retret per la seva manera de governar, que va hipotecar la Comunitat per molts anys. Tot el PP de balears en conjunt és còmplice o col·laborador d’aquella manera de governar, de la que ara se’n desentenen com si la cosa no anàs amb ell. No és creïble l’actitud que adopta ara davant el processament i les condemnes de Jaume Matas, producte exclusivament de l’acció de la justícia, no pot ser que es consideri a Matas com un empestat que actuava pel seu compte, volen amagar l’estreta col·laboració que mantingueren amb el que era el seu líder.

El requeriment del govern central a l’ajuntament de Palma, deixa ben clares les responsabilitat d’aquesta institució i la gestió irresponsable dels fons públics que es feia per part dels gestors municipals, però cap d’ells no han fet autocrítica ni han assumit responsabilitats polítiques, com tampoc no ho han fet els membres del PP del Consell de Mallorca.

En definitiva, per a EU el cas Palma Arena és un exemple de la política d’obres desmesurades o inútils, lligades a la corrupció practicada per tota la cúpula d’aquest partit, sense que d’aquest fets se n’hagi derivat cap responsabilitat política. Tots ells, per acció o per omissió, són tant culpables com el mateix Jaume Matas.

Share This