No es pot permetre que per pur interès privat es degradi el territori i es perjudiquin els veïns de la zona

De nou observem, perplexos, com els interessos privats passen per sobre dels ciutadans per a obtenir el major benefici per a uns pocs. Aquesta situació no és nova a l’illa d’Eivissa, malauradament, però sorprèn com cada cop els grans empresaris fan menys esforços per a dissimular com exploten el territori seguint, només, criteris de rendibilitat econòmica.

Recentment hem sabut que l’empresa Ibinvesturs S.L., vinculada al Grup d’Empreses Matutes, projecta explotar la vella pedrera de S’Argentera, situada pròxima a la carretera que enllaça Santa Eulària des Riu i Sant Carles, per extreure calcàries ornamentals durant els pròxims 15 anys, si és que no són més gràcies a les clàusules que conté el contracte d’arrendament amb el propietari del terreny, que permeten pròrrogues de 5 anys.

Des d’Esquerra Unida defensem la restauració completa de la zona. Reactivar l’activitat extractiva només generarà perjudicis mediambiental i acústics pels veïns de la zona. En canvi, no hi ha cap efecte positiu ni per la zona, ni pel municipi, ni per l’illa. Ni tan sols hi haurà una quantitat significativa de nous llocs de feina, ni és redistribuirà la riquesa generada per l’explotació de la pedrera, que anirà a parar a poques mans, com és costum. No és acceptable, per a nosaltres, perjudicar molts pel benefici d’uns pocs.

Exigim que des del govern municipal es passi de les declaracions victimistes als mitjans de comunicació a prendre decisions sobre la base de les seves competències. S’han de comprometre a no donar cap llicència per a activitats extractives a la pedrera. També caldria informar negativament a la petició d’interès general. Per la seua part, el Consell d’Eivissa hauria de denegar aquesta declaració. Ho poden fer, governant el Consell i tots els municipis no poden tornar a excusar-se en la “falta de coordinació institucional”.

També seria imprescindible que el Consell fes la seva feina i complís la seva obligació legal d’aprovar el Pla de Pedreres que permetrà gestionar que es pot fer amb les pedreres abandonades, entre d’altres coses. La major part del treball va ser realitzat la passada legislatura, per tant no té cap sentit aquesta dilació, més enllà del desinterès d’en Mariano Juan com a responsable insular de territori.

No és només que la reobertura de la pedrera no quadri amb el projecte sostenible que volem per Santa Eulària i per tota l’illa, sinó que els veïns de la zona, els veritables interessats i perjudicats per tot el projecte, han alçat la seva veu i s’han mobilitzat contra el que ells consideren un abús. Per tant és el nostre deure donar-los el nostre suport. Col·laborarem activament a tota campanya en contra del projecte que realitzin els veïns, com pot ser la recollida de firmes que estan duen a terme.

I també seguirem lluitant en tots els àmbits per aconseguir que una cosa tant important per la societat com el territori sigui explotat només en benefici de la societat en el seu conjunt i no per augmentar els guanys d’uns pocs empresaris.

Share This