Les capes mitjanes i els treballadors segueixen perden poder adquisitiu

A més, a les Illes tenim la pitjor cobertura de les prestacions d’atur de tot l’Estat

reunio directius - dramatitzacioMariano Rajoy no para d’alabar-se pels bons resultats econòmics obtinguts, per la recuperació i per la imminència de la creació neta de llocs de feina, José Ramón Bauzá encara el supera i afirma que a Balears ja s’ha sortit de la crisi. L’un i l’altre deuen estar pensant exclusivament amb els seus amics i beneficiats: les grans empreses i els seus directius, ja que la majoria de la població no nota aquesta suposada millora de cap manera.

Algunes xifres que s’han conegut aquests dies deixen ben clara aquesta situació: segons l’estudi elaborat per l’escola de negocis Eada, al llarg del 2013, els salaris dels directius apujaren entorn al 7%, mentre que els intermitjos patien una davallada important i els empleats també veren reduïts els seus ingressos salarials. A més aquest estudi constata que els salaris de Balears es situen per davall de la mitjana estatal i que els dels sectors turístic i comercials, majoritaris a les Illes, són molt baixos en comparació amb la resta de sectors. Per tant, queda clar que les declaracions optimistes de Bauzá es refereixen exclusivament a una molt petita part de la població privilegiada.

Al mateix temps un estudi de CCOO revela que les Illes Balears són la comunitat el que hi ha un menor percentatge de prestacions per a les persones en situació d’atur. Només un 26,4% cobren aquestes prestacions, 7 punts per sota de la mitjana estatal.

Aquestes dades evidencien com afecta la suposada recuperació econòmica. En realitat, s’ha aprofitat la crisi per fer una redistribució de la renda que augmenta les desigualtats socials, concentrant els beneficis en molt poques mans i empitjorant les condicions de vida de la gran majoria. Fins i tot, els escassíssims llocs de feina que es creen són d’una temporalitat extrema, amb salaris molt baixos i amb condicions de feina molt dolentes, però a això, el PP li diu sortida de la crisi i recuperació econòmica.

Share This