forges contrato estableLa Unió Europea, com ja han fet molt diverses organitzacions socials, adverteix de l’augment imparable de la pobres i la marginació a l’Estat espanyol, que es va situar en un 28,2% l’any 2012. Aquesta pobresa no afecta només a les persones sense feina i sense ingressos procedents de la seva activitat laboral, sinó que un 12% d’elles tenen algun tipus d’ocupació que, no obstant, no els permet sobreviure amb dignitat.

 

El que és més preocupant de les xifres donades a conèixer pel Comissari d’Ocupació, és que només un 35% de les persones que aconsegueixen un treball no obtenen una remuneració digne que els permeti abandonar la pobresa i l’exclusió. Aquest fet, que ens situa en posicions com les de Grècia, Bulgària o Romania i en deixa molt lluny dels països centrals de la UE, s’explica pel tipus de contractes que s’estan formalitzant al nostre país: contractes precaris, a temps parcial i amb salaris miserables.

 

A pesar de tres temporades turístiques consecutives de rècord i de les perspectives de que la propera encara serà millor, la situació a les Illes Balears no s’allunya de la mitjana estatal. Els beneficis turístics es queden en molt poques mans i els treballadors, els autònoms i les petites empreses no en treuen cap rèdit. Ni tant sols s’han creat llocs de treball reals, tot i les informacions tendencioses que surten dels executius del PP i que són proclamats com la veritat revelada pels seus mitjans afins. Com es demostra en l’estudi fet per la UIB, la reducció de l’atur i les noves contractacions que s’anuncien als quatre vents són una autèntica fal·làcia: l’any 2013 s’ha tancat amb menys hores cotitzades i amb menors ingressos pels treballadors i per a la caixa de la seguretat social. La pèrdua d’hores cotitzades equival a 3.000 contractes a jornada completa i la pèrdua de cotitzacions socials es situa molt pròxima als 2 punts.

 

La recuperació econòmica és una autèntica enganyifa, la majoria de la societat no tant sols no participa d’aquesta recuperació sinó que dia a dia veu com perd poder adquisitiu, drets i serveis públics. La Reforma Laboral i altres mesures adoptades pel PP deixen els treballadors indefensos i obren les portes a tot tipus d’excessos empresarials. D’aquesta manera, mentre alguns omplen les seves butxaques, els aturats comproven que fins i tot en el improbable supòsit de que trobin un lloc de feina, aquest no serveix per a garantir la seva autonomia personal i per sortir de la pobresa. Contractacions precàries, a temps parcials, sense drets i amb salaris de misèria, són una forma moderna d’esclavitud i no la possibilitat de la realització personal i d’assegurar-se un futur. Això ho devem a les polítiques del PP i als organismes internacionals que dicten aquestes polítiques.

 

Share This