Totes les institucions de les Illes s’haurien de pronunciar contra uns projectes que envolten i amenacen les nostres costes 

 

prospeccionsEn aquests moments ens trobam en període d’al·legacions de l’estudi d’impacte ambiental del projecte de prospeccions petrolíferes de l’empresa Cairn Energy en aigües del Golf de València, a molt poca distància de la costa d’Eivissa, afectant una zona molt ampla que inclou també bona part del litoral valencià i les illes Columbretes. Aquest projecte té una autorització inicial donada pel govern espanyol quan Zapatero era el seu president.

 

La ciutadania  d’Eivissa ha reaccionat unànimement en contra d’aquest problema: totes les institucions i un nombre enorme d’organitzacions socials, polítiques i empresarials s’han posicionat i han llançat una campanya d’al·legacions i d’oposició al projecte. No obstant, la reacció del Govern balear ha estat molt més tèbia.

 

Ara ens trobam davant un nou problema de proporcions molt majors. Una nova empresa, Spectrum Geo, vol iniciar sondejos a una àrea encara molt més extensa que afectaria a totes les Illes Balears, que quedarien completament envoltades, i arribaria fins les costes gironines. En aquest cas, el projecte està en una fase molt inicial. El passat més de desembre el govern central consultà als consells insulars en relació a la necessitat o no d’estudis d’impacte ambiental per aquest projecte. De moment, hi ha hagut un pronunciament en contra per part del Consell d’Eivissa, que és el que l’ha donat a conèixer. Davant d’aquests successius projectes, EU vol manifestar el següent:

 

La simple realització dels sondejos tendria uns efectes catastròfics sobre el medi ambient, amb grans repercussions sobre la fauna i les reserves pesqueres.

 

En el cas de que les prospeccions resultassin positives i s’autoritzàs la perforació de pous i l’extracció de petroli, tot el medi ambient de les Illes estaria en perill i el turisme rebria un colp mortal.

 

Per aquest motiu, EU reclama l’oposició activa, forta i raonada de les institucions de les Illes Balears, començant pel Parlament i el Govern, oposant-se a les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània prop de les nostres costes. Al mateix temps cridam a la ciutadania, a les organitzacions socials i a les forces polítiques a posicionar-se en contra.

 

Si prosperessin els projectes de prospecció i d’extracció de petroli, la degradació marina seria irreversible i els efectes sobre l’economia insular catastròfics. Entre tots hem d’aconseguir que això no passi.

 

Per la nostra part, des d’EU, hem acordat amb el grup parlamentari d’IU un conjunt d’iniciatives parlamentàries, per tal de demanar explicacions al govern de Mariano Rajoy i per a reclamar que no es doni cap més autorització i que es revoquin les autoritzacions inicials concedides.

Share This