Si es superàs l’anomalia històrica de mantenir una Família Reial no es produirien aquests excessos

despliegue policial infantaMés de 200 policies, 100 d’ells desplaçats expressament des de la Península, cossos especialitzats i altres mitjans es mobilitzen per a garantir la “seguretat” de la Infanta quan, a la fi, presti declaració com a imputada en la causa del seu enriquiment personal, mitjançant el frau de l’empresa que tenia a mitges amb el seu espòs. Però això encara no deu semblar prou als responsables policials que, també per la seva “seguretat”, segons diuen, s’ha d’evitar que baixi a peu els pocs metres de la rampa que porta als jutjats.

EU considera aquest desplegament absolutament exagerat i sense cap justificació. En realitat no es tracta d’assegurar la integritat física de la Infanta, que no es sap que corri cap perill, i que es pot garantir perfectament sense aquest desplegament, sinó de deixar ben clar el tracte de favor i els privilegis que se li vol dispensar per ser membre de la Família Reial i filla del Rei. El que es vol es protegir la seva imatge i evitar les “molèsties” que li provocar haver d’escoltar algun comentari desfavorable. Basta veure com s’han produït les declaracions d’altres imputats per corrupció política i per robatoris de les arques públiques, per veure que als membres de la reial família se’ls tracta d’una manera molt diferent, amb servilisme cortesà.

Però, en realitat, del que tracta el cas Nóos és d’això, de corrupció política i enriquiments il·lícits. El matrimoni Borbó-Urdangarin es va enriquir gràcies a les generoses subvencions que rebia d’administracions governades pel PP per a treballs inexistents. Aquestes subvencions, mitjançant un entramat societari opac, acabaven a les butxaques del matrimoni. Quina diferència hi ha entre aquest comportament i els dels altres imputats? Únicament, que en el seu cas s’aprofitava dels privilegis que li venen de naixement.

EU també vol manifestar que aquest desplegament tant insòlit com innecessari, només s’explica pel manteniment de l’anomalia històrica que suposa la monarquia. Una monarquia que blinda no només la figura reial sinó que inclou a tots els membres de la seva extensa família, que gaudeix de privilegis propis de l’Edat Mitjana, incomprensibles en ple segle XXI. La desaparició de la monarquia i l’establiment d’una República no tant sols acabaria amb aquesta anomalia i permetria un règim autènticament democràtic, sinó que també sortiria molt més barat, ja que desapareixeria la cort i la reial família, que tant costosa ens resulta, dels pressuposts públics.

Share This