Si els diputats del PP voten el mateix a Madrid que a Palma, les prospeccions s’aturarien

grupo parlamentario IUEl PP i el Govern balear han reaccionat tard davant l’amenaça de les prospeccions petrolíferes en el mar balear. Per a compensar la seva anterior inactivitat multipliquen les declaracions i els gestos però, voluntàriament, s’obliden de pressionar sobre els que tenen  la potestat de decidir aturar les prospeccions.

La visita a Brussel·les del conseller de Medi Ambient, acompanyant els presidents pitiüsos, està bé; com també ho està que el Parlament de les Illes Balears es pronunciï unànimement contra les prospeccions, però les competències no les tenen ni els uns ni els altres sinó que són del govern espanyol.

La Unió Europea pot vigilar el compliment de les seves directives, formular advertències i fins i tot sancionar al Regne d’Espanya, però no autoritza ni denega les prospeccions. Els recursos judicials que s’anuncien per part d’alguna administració del PP tenen molt poques possibilitats d’aconseguir suspendre les autoritzacions de manera preventiva, abans que s’hagin produït els danys ambientals. Cap d’aquestes actuacions són suficients ni resolen el problema immediat, que és denegar els permisos, cosa que només pot fer el govern espanyol.

Ni Bauzá ni la resta de dirigents del PP balear han tengut el valor d’enfrontar-se amb qui realment té les competències, i es dediquen a fer maniobres de distracció. Les fotos que es varen fer molt somrients amb el ministre Soria a Valladolid ja s’ha vist amb que han quedat: el ministre amb una actitud absolutamentxulesca desautoritza el president balear, diu que aquest ja sabia que les prospeccions es faran i manté la seva ferma voluntat d’autoritzar-les. Pensar que el ministre de Medi Ambient, responsable de la declaració d’impacte ambiental, pugui enfrontar-se al seu col·lega de gabinet és d’una ingenuïtat extrema. La votació secreta sobre la retirada de la reforma de la llei de l’avortament al Congrés de Diputats ha deixat ben clar que el PP té una estructura absolutament jeràrquica i que ningú es pot sortir de la disciplina de partit.

Davant d’aquesta situació, no s’han d’equivocar els trets, no serveixen per res els gestos ni els viatges a Brussel·les, on s’ha d’anar per a exigir la denegació dels permisos és a la Moncloa, Mariano Rajoy és l’únic que port aturar el seu ministre. Però Bauzá i companyia no tenen valor per a fer-ho.

Al Parlament balear és molt fàcil quedar bé i fer declaracions institucionals, però allà on els diputats han de demostrar que volen aturar les prospeccions és al Congrés. Els diputats balears del PP ja tengueren ocasió de votar en contra i la desaprofitaren, però ara tendran una nova oportunitat. Una oportunitat que els permetrà votar exactament el mateix que els seus companys. Ja es veurà si la declaració balear era alguna cosa més que una operació d’imatge i si el conjunt del PP balear està disposat a defensar-la a qualsevol lloc.

A petició d’EUEB, el grup parlamentari d’Izquierda Plural ha presentat al Congrés una proposició no de llei amb el contingut exacte de la Declaració Institucional del Parlament de les Illes Balears. Si els diputats del PP tenen un mínim de coherència no podran fer altra cosa que donar-li suport, el contrari suposaria una vergonya i desmuntaria la suposada radicalitat del PP balear.

Si les competències són del govern central, el parlament que s’ha de pronunciar per tal d’aturar el projecte és el Congrés, mentre el PP no estigui decidit a fer-ho, no ens podrem creure cap de les operacions d’imatge que protagonitzen davant la gran pressió popular.

Share This