El Parlament balear cada vegada és més un lloc en el que es fan espectacles de circ en comptes d’abordar els problemes reals

Els ciutadans ens mereixem que els parlamentaris abordin el problema de les prospeccions amb més rigor

bauza-parlament-ppEl grup parlamentari del PP balear no para de donar sorpreses. Si fa un temps es va despenjar amb una insòlita proposta que va portar al Ple del Parlament per a declarar la inexistència del Països Catalans, ara la seva portaveu, Mabel Cabrer, amenaça amb la declaració de “persona non grata” de l’expresident Antich, de Zapatero i de l’exconseller Vicenç. Aquesta aberració parlamentària sortirà endavant, si algú no posa seny dins el PP, gràcies a una majoria absoluta que estan utilitzant fora de tota lògica.

Esperem que l’enrabiada de la portaveu, que es sulfura amb molta facilitat, no passi d’un exabrupte i no es tradueixi en un acord parlamentari,  que passaria a les cròniques com un dels majors ridículs que es poden fer quan no es sap administrar la majoria. El Parlament no hauria de servir per a donar aquests espectacles lamentables sinó per debatre sobre els problemes reals dels ciutadans i per a trobar solucions.

La gran mobilització popular contra les prospeccions petrolíferes ha descol·locat els grups parlamentaris que fan grans esforços per “xuclar roda” i no quedar-se despenjats, cosa que els posa en situacions esperpèntiques. Els dos partits majoritaris tenen responsabilitats evidents que els deixen en mala situació. Si uns són responsables de l’autorització inicial, els altres ho són d’afavorir les prospeccions sigui com sigui, mentre alguns fan propostes oportunistes per apuntar-se al carro. Des del nostre punt de vista, aquestes no són les actituds correctes ni les que es corresponen amb la gravetat del problema.

No obstant, apart de la desbarrada de la portaveu, no li manca raó al grup del PP quan afirma que no és necessari un referèndum per a conèixer l’opinió de la ciutadania, que ja ha deixat molt clar que no vol les prospeccions. El referèndum demostraria una cosa que ja es coneix, però no tendria cap efecte pràctic sobre les autoritzacions, que són competències del govern espanyol. Tampoc la declaració de persona “non grata” del ministre Soria serviria per a res. És cert que aquest ministre s’està guanyant l’antipatia general per la seva prepotència i falta de sensibilitat, però no hem d’oblidar que no és més que un instrument de la política energètica de Mariano Rajoy del que, sorprenentment, ningú se’n recorda.

Dins la confusió general que s’ha creat sobre aquest tema, alguns fan esforços per “despolititzar-lo” quan ens trobam davant una de les decisions polítiques més importants que afecten al nostre futur.

EU entén que ni “despolititzant” el problema ni utilitzant-lo per fer-se retrets interpartidaris és com es podran evitar unes prospeccions i una eventual extracció de petroli que tendrien efectes catastròfics. Els dos partits majoritaris han comès errors, però no es tracta de mirar el passat sinó de veure si hi ha un grau de coincidència suficient que permeti la pressió permanent sobre qui té la responsabilitat d’aturar les prospeccions. Encara estan a temps de corregir els seus errors, però haurien de demostrar un grau de responsabilitat superior al que han tengut fins ara.

EU anima a la ciutadania a continuar amb la pressió popular per a obligar a rectificar al que té la responsabilitat última, que és el govern central, no ho hauríem d’oblidar. Al mateix temps, afirmam que l’apoliticisme no porta enlloc, precisament el que hem d’aconseguir és un canvi radical de la política energètica, que no només aturi les prospeccions sinó que redueixin de manera dràstica la dependència dels combustibles fòssils, causants del canvi climàtic i de les marees negres, quan hi ha vessaments.Sense una aposta decidida en favor de les energies alternatives, l’amenaça de les prospeccions la tendrem d’una manera continuada.

Share This