El proper dia 24 de febrer es conmemora la data de l’afusellament del darrer batle republicà de Palma, Emili Darder.

Esquerra Unida de Palma ha organitzat per segon any un certàmen de premis amb el seu nom amb l’objectiu de retre homenatge a la trajectòria d’un dels nostres. El mateix dia 24 es farà la cerimònia de lliurament de premis a Can Alcover a les 20h.

 

2on premis Emili Darder

Els guanyadors de l’edició d’enguany són:

Premi Emili Darder en el camp de la Salut Pública:

Metges del Món

Premi Emili Darder en el camp de l’Educació i la Cultura:

Agustí Aguiló, director d’orquestra

Premi Emili Darder en el camp del Benestar Social:

Llorenç Fernández, rector de la parròquia de Son Dameto


 

Benvolguts companys i benvolgudes companyes de la Fundació Emili Darder, de l’Ateneu Pere Mascaró, de l’STEI intersindical, d’Unitat Cívica per la República, de l’Obra Cultural Balear, del PSM-Entesa, de Joves d’Entesa Nacionalista, de Esquerra Republicana, de Joves d’Esquerra Republicana de Catalunya – Illes, i d’Iniciativa Verds,

la figura d’Emili Darder i Cànaves representa, pel conjunt de l’esquerra d’aquesta terra, l’exemple de polític a imitar. La seva integritat, la seva visió globlal de Ciutat i dels problemes de la ciutadania, així com el seu compromís en la defensa radical dels valors republicans i amb el benestar dels treballadors i treballadores i de les seves famílies són alguns dels trets més característics que tothom hi podria destacar de la seva trajectòria. Tant indiscutible és Emili Darder com indiscutible és que la gent d’esquerres, la gent progressista, ens volguem veure reflexats en la seva figura.

Avui dia, Emili Darder representa la unitat de l’esquerra. Sense fisures. Diem amb orgull que és un dels nostros. És la figura que, sense cap mena de dubte, aglutina a totes les forces polítiques progressistes de la nostra terra. Normal! No es tracta d’un màrtir al que plorar, és un viu exemple de present i de futur, ineludible per a qualsevol que tengui un mínim de sensibilitat social i política. Com, sinò, escriuriem la Història de Ciutat i de Mallorca sense la presència i l’acció de Darder i de la seva Esquerra Republicana Balear?

Un any més, des de totes les vostres entitats, convoqueu l’acte d’homenatge que les institucions públiques neguen a un dels qui més ho mereix. Però, malauradament, un any més sembla que no és possible escenificar aquesta unitat de l’esquerra que Darder representa. 

No podem negar ni amagar la nostra decepció per no haver estat convidats a formar part d’aquest acte amb vocació unitària. Els motius d’aquesta decepció són, principalment dos. El primer és el fet d’aglutimar a l’esquerra en el seu conjunt, acceptant la seva pluralitat, éssent fidels a la nostra millor tradició, com es va demostrar amb el Bloc Popular Antifeixista. Vivim en temps difícils per a les persones i els partits polítics i organitzacions socials diverses hem d’avantposar l’interès general a la defensa de les pròpies sigles. El segon motiu és la no inclusió -imaginem que de forma accidental- del partit del que n’Emili Darder en formava part, Izquierda Republicana, avui integrat a Esquerra Unida.

El motiu d’aquesta carta no és altre que quedar a la vostra disposició -de totes les entitats que organitzeu aquest acte- per l’organització de futures edicions d’aquest homenatge unitari. Precisament apel·lem a quest esperit unitari que Darder encarna, per tenir en compte Esquerra Unida en l’edició 2015 d’aquest homenatge. Aquest emplaçament el feim de cara a l’any vinent perquè entenem que a l’edició d’enguany no hi som a temps de participar activament en la preparació del mateix.

Vos desitjem un exitòs homenatge,

Conxa Calafat i Alejandro Aparicio
Coordinació d’Esquerra Unida de Palma  

 

Share This