La dependència exterior dels hidrocarburs no és una excusa, quan hi ha tantes possibilitats d’energies netes

el PP a favor de les prospeccionsEl PP és un partit piramidal, centralitzat i disciplinat en el que no s’accepta cap la discrepància. Això no vol dir que els seus barons regionals no es permetin alguna alegria per a acontentar la parròquia local, però al final sempre s’imposa el que decideix la cúpula. Un exemple paradigmàtic d’això el tenim en la votació al Congrés de Diputats en relació a la llei que ha presentat Gallardón contra les dones que volen interrompre l’embaràs.

En el tema de les prospeccions passa el mateix, Bauzá s’ha permès fins i tot anar a una manifestació juntament amb el “populatxo” que ell tant menysprea. Com s’ha de patir per no perdre uns vots! I anuncia accions legals quan la llicència ja estigui concedida i les prospeccions en marxa. Bauzá d’això n’entén, sap que les resolucions judicials i fins i tot les sentències es poden burlar perquè no tenguin efectes pràctics, ja aplica aquesta teoria en el cas de la seva incompatibilitat o en el del salari dels empleats del seu gabinet.

Seguirem veien gestos i declaracions de Bauzá, és possible que es presenti com el més radical opositor a les prospeccions, però és molt poc provable que es planti a La Moncloa exigint de Mariano Rajoy l’aturada del projecte. Perquè Rajoy ho ha deixat ben cla,i a més ho ha fet en el marc més solemne possible: hi haurà prospeccions si superen la declaració d’impacte ambiental, i és molt poc provable que no la superi, en el primer intent o en el segon, amb prescripcions o sense, quan es vol autoritzar un projecte sempre es troba la manera.

Si Rajoy diu que vol prospeccions, aquestes es duran endavant, si no les aturen les mobilitzacions ciutadanes. El PP local sempre trobarà una excusa per desdir-se, amb la impossibilitat legal, amb les indemnitzacions o amb l’herència rebuda, ja estam acostumats a la seva hipocresia

Rajoy argumenta la seva opció en la dependència energètica d’Espanya que compra els hidrocarburs a l’exterior, però s’oblida de dir el que és més greu que és la mateixa dependència dels combustibles fòssils, que és la que s’ha de reduir dràsticament. El problema no és tant dependre de l’exterior sinó dependre d’uns combustibles escassos, cars i extraordinàriament contaminants, encara que no s’extreguin de prop de les nostres costes.

Tenim unes possibilitats immenses de desenvolupar energia solar i altres fonts renovables i no contaminants i no es fa res per aprofitar-les. Ben al contrari, es penalitzen. El Govern balear participa d’aquesta política energètic que és completament suïcida en un termini de temps no massa llarg. Això ho demostren amb la seva renúncia al tren, amb la manca de potenciació del transport públic i amb la seva aposta per les autopistes i pel vehicle privat.

EU entén que és necessari aturar les prospeccions, però al mateix temps s’ha de canviar radicalment de model energètic reduint la dependència del  petroli. Si no es va així, no només veurem prospeccions al mar més pròxim, sinó a qualsevol indret en el que hi hagi la més mínima possibilitat d’extreure’l. Voler compaginar una suposada defensa del medi ambient amb el model energètic actual és impossible.

Al mateix temps, volem denunciar que les amenaces per al nostre litoral i el mar no venen només de les prospeccions o els possibles vessaments: modificar la legislació per a permetre seguir urbanitzant la costa, consentir abocaments d’aigües residuals no tractades i les concentracions de vaixells sobre la posidònia,són algunes de les agressions que suporten sense que això preocupi el més mínim als membres del PP, quer les afavoreixen.

Per a EU no és pot ser ecologista només a temps parcial. No es pot estar contra les prospeccions i emparar altres actuacions igualment agressives, no es pot mantenir el model energètic i pretendre evitar els efectes que són inherents a ell. Com tampoc es pot permetre que es presumeixi de radicalitat a les Illes mentre s’acota el cap a Madrid. En definitiva, fa falta més coherència i menys oportunisme.

Share This