centim sanitari 2014El Tribunal Superior de Justícia europeu ho ha deixat ben clar, el mal anomenat cèntim sanitari és il·legal i el govern espanyol i els de les comunitats autònomes que l’han aplicat han actuat de mala fe, coneixedors com eren de que anava contra la legislació europea.

Ens trobam davant una autèntica estafa de les administracions públiques que ha tengut, i continuarà tenint, una incidència considerable sobre els ciutadans, les empreses i el consum. La possibilitat que es donava des del govern central a les comunitat d’establir un recàrrec sobre els combustibles per a compensar la manca de finançament de les competències sanitàries, ja no és acceptable des del principi per que el que s’havia d’haver fet era transferir els recursos ordinaris que assegurassin la sostenibilitat del sistema. Però, a més es va fer de manera il·legal i amb coneixement de causa.

A les Balears el recàrrec autonòmic es fa més tard que a altres comunitats, però amb l’import màxim, de tal manera que l’anomenat cèntim es va convertir en casi cinc. Però ni un sol d’aquests cèntims va anar a finançar una sanitat que ha patit retallades molt greus. La recaptació l’ha destinat el Govern al pressupost general de la Comunitat sense tenir res a veure amb la sanitat.

Als ciutadans se’ls ha estafant cobrant-los un  recàrrec il·legal i no tendran cap possibilitat de recuperar el que hagueren de pagar de manera indeguda, excepte si hi ha alguna empresa que hagi guardat els justificants. O sigui, que l’estafa quedarà impune tot i la sentència europea, així mateix haurem de seguir pagant el mateix recàrrec al que simplement se li ha canviat el nom.

A més d’una estafa sostinguda en el temps, el recàrrec no només no ha tengut cap resultat positiu, sinó que ha generat i continuarà generant efectes perversos, com és el fet que seguirem pagant el combustible més car de l’Estat, afectant el poder adquisitiu dels balears i produint un efecte pervers sobre l’economia, reduint competitivitat i encarint els preus.

Ens trobam davant la política fiscal del PP que, per no tenir voluntat de recaptar dels que més tenen o de combatre el frau fiscal, es dedica a augmentar la pressió fiscal de la manera més injusta, amb imposició indirecta que grava per igual a tots els ciutadans sigui quin sigui el seu poder adquisitiu. Una imposició que, a més de la seva injustícia, redueix la capacitat de consum i perjudica la recuperació econòmica.

La sentència del tribunal europeu dóna una satisfacció únicament moral en la immensa majoria dels casos, però els ciutadans de les Balears seguirem patint la mateixa estafa amb un altra nom, “gràcies” a un Govern de trilers que no pensa rectificar i ens vol mantenir en la situació de pagar el combustible més car.

Share This