Aquest cap de sermana Izquierda Unida ha escollit finalment els primers llocs de la llista per comparèixer a les eleccions europees del proper mes de maig.

Es tracta d’unan llista d’integració, plural, diversa, solvent i insurgent.

Hi trobareu gent de sindicats, moviments socials, així com companys de partits polítics que han considerat positiu comparèixer a les eleccions juntament (ni davant ni darrera, junts) amb IU: són companys d’Iniciativa per Catalunya, ANOVA de Galicia i la Chunta Aragonesista. Amb tots ells ja estem treballant des de fa dos anys en el grup parlamentari de l’Esquerra Plural amb molt bons resultats. Tan bons que han esdevingut l’oposició més clara a les polítiques neoliberals del govern. Altres partits també participaràn de la llista electoral: Izquierda Republicana, Batzarre de Navarra, Confederación de Los Verdes, SUMA, joves del Sindicat d’Estudiants i algun altre.La llista l’encapçala Willy Meyer, amb ja àmplia experiència al Parlament Europeu i en moviments de solidaritat internacional. És cert que fóren molts els companys decebuts per aquesta capçalera de llista. Els temps actuals reclamaven una elecció diferent i així ho entenguérem a Eivissa i Formentera quan a les primàries celebrades el febrer apostàrem per Javier Couso com a cap de cartell; un company ja conegut en els moviments socials i potser l’home més odiat per l’ambaixada nord-americana a Espanya per no defallir en la causa contra els assassins del seu germà.

Cal dir, però, que el tàndem que Meyer farà amb Marina Albiol (companya valenciana que anirà al lloc 4 de la llista) és dificilment millorable. La feina institucional i la feina de carrer; l’experiència i la joventut; el present i el futur.

També hi trobareu gent del municipalisme (Angela Vallina, d’Asturies), de la lluita social (el propi Couso), del sindicalisme (Paloma López, de CC.OO.) o representants dels milers de joves espanyols empessos a l’exili econòmic (com Lara Hernández).

És una llista molt potent; sens dubte la millor que ha presentat mai IU a unes europees. Criticable i millorable, com no. Però ningú li pot negar que ara per ara aquesta és la millor eina que tenim per enfrontar-mos als representants de la troika a les eleccions europees.

Però no només es tracta de persones que composen una llista. Es tracta també d’un programa electoral realitzat des de les àrees d’el.laboració col.lectiva, autèntica senya d’identitat d’IU. Vol dir que tots i totes les militants i simpatitzants han participat d’alguna manera en la seva confecció. I a més, és un programa dissenyat en comú amb els altres partis del PIE (Partit de l’Esquerra Europea) que compareixen a les eleccions i que tenen a Alexis Tsipras el seu candidat a presidir la Comissió Europea.

En definitiva, el que aquest cap de setmana hem presentat a Madrid és l’aliança política i social d’aquells que s’oposen a la troika, d’aquells que creuen urgent transformar Europa en un lloc habitable i regit pels Drets Humans, no per les lleis del mercat. I sí, encara hi ha molta gent rebel i lluitadora amb qui convergir. El camí és llarg i sinuós però al final ho aconseguirem.

Artur Parrón

Share This