Balears diu no prospeccions El PP, que sol enviar delegacions absolutament exagerades per fer-se fotos a les fires turístiques, s’ha amagat a Berlín i no ha enviat l’habitual representació institucional. Una oportuna grip a “impedit” la presència de Bauzá i el ministre de prospeccions i turisme tampoc s’ha dignat aparèixer a la fira més important pel turisme de les Balears. Les habituals rodes de premsa tampoc s’han fet.

 

Aquesta absència no més es pot explicar per la covardia d’uns governats, que no s’atreveixen a donar la cara davant uns majoristes molt preocupats per l’efecte contraproduent que poden tenir les prospeccions petrolíferes prop de les nostres costes, en relació a la imatge turística. Només la Secretària d’Estat de Turisme,Isabel Borrego, a la que deixaren sola per donar explicacions, ha abandonat els seu habitual silenci i ho ha fet per mentir i intentar enganyar. No se li ha ocorregut a aquesta bona senyora altra cosa que dir que el permís de prospeccions, previs a una possible extracció d’hidrocarburs, es referia únicament al gas i no al petroli, com si aquest fet –fals- no tengués cap conseqüència.

 

La mentida, quan és tant grollera, té la volada molt curta i es descobreix immediatament. Fins i tot el president del Consell d’Eivissa, que és el que pateix la major pressió ambiental, ha hagut de desmentir-la i deixar clar que l’autorització és per a explorar la possibilita de que hi hagi hidrocarburs i que aquests es puguin extreure de manera que la inversió sigui rendible. Que es trobi petroli, gas o ambdós coses no té massa importància, ja que el que s’ha d’evitar és que s’extregui qualsevol d’aquests hidrocarburs.

 

El més greu de les mentideres paraules de la Secretària d’Estat, és que pretén minimitzar els efectes de l’explotació del possible jaciment, i dóna per suposat –com ho fa el seu ministre- que s’autoritzarà la fase de rastrejos sísmics, cercant la possibilitat de trobar bosses d’hidrocarburs. Aquests sondejos sísmics ja tenen efectes demolidors sobre el medi ambient i les reserves pesqueres, com demostren nombrosos estudis i l’experiència d’altres indrets en els que s’han utilitzat aquestes tècniques. És més, si es comença aquesta fase vol dir que el govern de l’Estat hauria fet una declaració d’impacte ambiental positiu.

 

És evident que des del govern de l’Estat es volen afavorir les prospeccions i desitgen que es trobin bosses prou importants que permetin la seva explotació comercial. Si no fos així no tractarien d’enganyar la gent mentint sobre els efectes d’aquesta activitat. El govern central té la possibilita d’aturar les prospeccions sense cap cost econòmic per la via de la declaració d’impacte ambiental. La fira de Berlín era una bona oportunitat per anunciar aquesta decisió. Com també ho era per tal que el president o algun altre membre del Govern balear declaràs formalment que impugnaria l’autorització per la via judicial, però no ho ha fet i ha estès la preocupació que senten els ciutadans de les Illes als majoristes turístics. Es veu que l’oposició del Govern balear als sondejos és de consum intern i no s’atreveixen a actuar amb contundència davant el govern espanyol, que segueix amb el seu propòsit sense immutar-se.

Share This