José Luís Centella fa propostes plenes de seny a Palma

foto Centella i Manel 2014La visita de José Luís Centella a Palma del passat dia 12 va ser ben profitosa. A més de l’excel·lent presentació que va fer de la proposta d’IU federal del document sobre la necessitat d’una “Revolució Democràtica i Social”, davant un centenar de persones, va aprofitar per explicar la posició d’IU en relació a les prospeccions petrolíferes i la necessitat de modificar el model energètic, basat en l’explotació de combustibles fòssils, així com sobre la privatització d’AENA.

Centella donà a conèixer la proposta de resolució presentada pel grup d’Izquierda Plural en el passat debat de política general celebrat al Congrés, en el que es demanava aturar els projectes de prospeccions petrolíferes a la Mediterrània i a les Canàries. Aquesta resolució fou rebutjada pel vot contrari de la majoria del PP i l’abstenció dels diputats del PSOE. Únicament Coalició Canària, molt sensibilitzada amb aquest tema, li va donar un suport clar.

Centella va remarcar la contradicció dels grups majoritaris, PP i PSOE, que diuen una cosa a les Balears i a Madrid voten el que decideix el ministre Soria. Ambdós partits tenen responsabilitats en la situació actual i ambdós utilitzen la demagògia i l’oportunisme per tractar de defugir-ne, però són incapaços de posar-se d’acord per aturar les prospeccions.

Davant la enorme transcendència que pot tenir per a les nostres Illes, per a la costa del Llevant peninsular i per a les Canàries, uns projectes que atempten greument contra el medi ambient i el futur de la indústria turística, Centella reclamà un gran Pacte d’Estat, subscrit per totes les forces polítiques per a prohibir les prospeccions i per avançar cap un nou model energètic. És una proposta plena de seny, però no serà fàcil d’aconseguir, pels grans interessos econòmics i el poder de les petrolieres, molt vinculades als poders polítics, i davant les incoherències dels partits majoritaris. Només la pressió continuada de la ciutadania pot aconseguir una rectificació de les polítiques que s’han desenvolupat fins ara.

Per altra part, Centella va analitzar el procés de privatització d’AENA, que no té ni un sol defensor a les Illes, on provoca rebuig o com a mínim desconfiança. Per a Centella no hi ha cap raó d’índole tècnica o d’interès general per aquesta privatització, que deixaria una qüestió tant important per als ciutadans i l’economia de les Illes, com és l’entrada i sortida per via aèria, en mans d’empreses privades que actuarien en funció dels seus interessos i no d’un servei públic essencial. Remarcà que els aeroports de les Illes són completament rendibles i aporten ingressos a les arques públiques, per la qual cosa és un despropòsit fins i tot si s’analitza des d’un punt de vista exclusivament econòmic. Per aquest motiu, Centella reclamà la paralització del procés privatitzador d’AENA, el manteniment del seu caràcter públic i la gestió descentralitzada d’aquest organisme amb participació de les Comunitats Autònomes.

Per la seva banda, Manel Carmona, Coordinador d’EUIB alertà de les conseqüències negatives que produiria la privatització d’AENA per unes Illes on les comunicacions son cabdals per a la principal indústria econòmica de Balears, el turisme. “De produir-se la privatització pujarien les taxes aèries, avui de les més baixes d’Europa i minvarien les inversions en infraestructures” i s’atemptaria contra les condicions dels treballadors d’AENA, més de 14.000 en el cas de les Balears. Carmona dona les dades en inversions en els aeroports de Balears, que ascendeixen a 971 milions d’euros des de l’any 2000 i la relació d’empreses que tenen activitat econòmica amb AENA a Baleares, 482 empreses.

El Coordinador d’EUIB lamentà el doble discurs del PP i PSOE que genera desafecció entre la ciutadania, ja que aquí diuen una cosa i al Congrés, que és on es prenen les decisions en relació a les prospeccions, fan tot el contrari, subordinats als interessos de les petroleres.

 

foto Acte 12-03-2014

Share This