Aquest fet demostra que s’han de dirigir els esforços a controlar el frau de les grans empreses

tui travelEU celebra que gràcies a la bona tasca de l’Agència Tributària, la fiscalia i el jutjat d’instrucció, la Hisenda Pública ingressi 50 milions d’euros com a conseqüència del frau fiscal de 28 milions de TUI Travel, reconegut per la mateixa empresa, la multa pertinent i els interessos. La majoria dels imputats han reconegut el delicte i han pactat amb la fiscalia les penes que hauran de complir.

Aquesta important actuació, que suposa la major quantitat que hagi recaptat mai l’Agència Tributària de Balears, ha estat possible gràcies a la feina rigorosa i tenaç d’uns funcionaris públics, que han estat capaços de desenredar la xarxa dissenyada per TUI per tal d’evadir imposts en base a uns sofisticada “enginyeria financera”.

Com han avisat reiteradament els tècnics d’Hisenda, la gran majoria de l’immens frau fiscal es produeix a les grans empreses que disposen d’assessor qualificats per dissenyar estratègies d’ocultació de les seves obligacions tributàries. EU ha vengut reclamant que es dirigissin cap aquests sector la majoria dels esforços de control del frau. Aquesta actuació dóna clarament la raó als tècnics d’Hisenda i demostra que les polítiques d’inspecció que demanam des d’EU i altres formacions polítiques i socials són les que s’han d’implementar.

La importància d’aquesta actuació és doble: per una part és molt d’agrair l’ingrés de 50 milions a unes arques públiques exhaustes, per altra part té un efecte exemplificador que també hauria de ser dissuasiu. Quan la majoria de la població pateix grans retallades, quan s’està disparant la pobresa i s’extremen les diferències socials, quan es s’aproven amnisties fiscals pels defraudadors més rics mentre s’accentua la pressió sobre les capes populars, actuacions com aquesta conhorten i demostren que hi ha funcionaris que entenen molt correctament com han de desenvolupar el seu servei públic.

EU, al mateix temps que felicita a tots els servidors públics que han fet possible evitar aquest frau, reclama del govern que es doti de mitjans suficients la funció inspectora i que es donin les instruccions polítiques pertinents per a combatre especialment el frau a gran escala. Això permetria augmentar de manera molt substancial els recursos públics i reduiria les escandaloses diferències socials i el tracte de favor que reben les grans empreses i corporacions, que veuen augmentats els seus ingressos mentre la gran majoria pateix reduccions de les seves rendes.

Share This