Després de Tagomago, sa Conillera seria el segon espai protegit en el que es privatitza l’ús del far

EU d’Eivissa i Formentera denuncia la desamortització encoberta d’un bé públic, els nostres fars, que acaben convertint-se en una propietat privada exclusiva i excloent, com si fossin el Privée d’una gran discoteca. Després de l’escandalós cas de Tagomago, l’exministre Abel Matutes intenta fer una cosa semblant al far públic de sa Conillera, protegida com a Reserva Natural.

Esquerra Unida d’Eivissa i Formentera creu que s’ha de revisar el model de privatització dels fars, impulsat per un PP que legisla al servei de grans empresaris amb pocs escrúpols ambientals. Els fars haurien de tenir un ús públic, gratuït i social. D’acord amb la seua ubicació i antiga utilitat, s’haurien de destinar preferentment a petits museus marítims o centres d’interpretació dels illots i el litoral, compatibilitzant sempre el seu ús amb la protecció dels espais naturals.

Des que el Ministeri de Foment regula la possibilitat de donar un aprofitament nou als fars que han perdut el seu ús, a Eivissa ja hem perdut el gaudi públic del de Tagomago. Aquest far, propietat de tots, es troba en mans d’una fundació fantasmagòrica de l’especulador immobiliari alemany Mattias Kühn. Aquesta maniobra grollera tracta evitar l’acció de la justícia que ha obert diligències per possibles delictes contra el territori en relació a les construccions que s’han fet allí. La realitat d’aquest indret és que s’anunciava per Internet com un spa privat luxós i exclusiu. La complicitat de les administracions governades pel PP amb aquest poderós especulador, li permet tenir vigilants privats que impedeixen l’accés a les zones de domini públic de l’illot.

Aquest model de Tagomago és el que sembla que vol implantar Matutes a sa Conillera. EU ha tengut coneixement del projecte de l’ex ministre, que circula pels despatxos del Govern balear i de l’Autoritat Portuària i que

s’examina amb molta discreció. Del que es tracta és d’habilitar el far de sa Conillera per convertir-lo en un establiment privat d’oci de gran luxe, amb piscina i Chill Out. Tot això a un bé públic situat a un espai natural amb el nivell més alt de protecció. Aquest establiment estaria reservat al turisme nàutic de gran poder adquisitiu, cosa que comportaria l’ampliació del petit port de sa Salvadora.

El projecte de Matutes no es pot dur a terme sense modificar la normativa que declara Reserva Natura sa Conillera, que impedeix, tal com passa a Cabrera o a Doñana, la presència de persones no autoritzades, per tal de protegir els bens molt sensibles que motivaren la seua protecció.

Per tant, el projecte de Matutes no és possible amb la legislació actual, per la qual cosa seria necessari un canvi legislatiu, però ja està acostumat a reclamar i obtenir modificacions de la llei que vagin a favor dels seus interessos. Tal com assenyalà Greenpeace, amb la reforma de la Llei de Costes regalaren a les seues empreses centenars d’hectàrees públiques. Les salines de Cádiz i els establiments d’aqüicultura que eren de domini públic, ja no són de tots. També pel seu projecte d’urbanitzar tota la franja posterior de la Platja d’en Bossa ve reclamant un decret llei fet a mida dels seus interessos que, en aquest cas, encara no ha aconseguit.

EU d’Eivissa i Formentera fa una crida al conjunt de la societat insular. Només la mobilització dels eivissencs impedirà que vagi endavant aquest projecte de privatització de la nostra costa i el nostre litoral. Hem d’enviar un missatge clar a les institucions: no volem més privatització ni més destrucció. Volem la seua protecció i el manteniment del caràcter públic.

Share This