consell indular menorca logoDes de fa molts d’anys es van repetint diferents mentides sobre les causes de la crisi que fan bones unes suposades bones mesures que en realitat ens enfonsen més. Una d’aquestes mentides és que el sector públic s’ha de gestionar com una “família”. Les administracions, tenen recursos i una dinàmica molt diferent a la d’una economia domèstica. Constantment es nega el fet que sense endeutament no hi ha creixement. La crisi no va venir pel deute públic, en tot cas el deute és una conseqüència de la crisi i la reducció de l’activitat econòmica, l’augment de l’atur i les retallades estan provocant un col·lapse a l’economia.

El superàvit del Consell Insular durant l’exercici 2013, anunciat el passat divendres dia 27, es ven com una bona notícia. Res més enfora de la realitat. Les polítiques d’austeritat aquí, a la comunitat autònoma (també Bauzà fa propaganda de la reducció del dèficit) o a l’Estat pel senyor Montoro el que estan provocant és pobresa, atur i recessió econòmica, amb un perill real d’entar en situació de deflació.

Menorca no ha resolt en aquests tres anys de legislatura cap dels seus problemes estructurals, tot al contrari. El transport aeri no només no ha millorat sinó que ni tant sols està encaminat cap una possible solució real. Dificilment una economia fonamentada sobre el turisme podrà avançar amb els greus problemes de comunicació que patim.

Tampoc hem millorat els problemes energètics, que resten competitivitat a les nostres empreses i, per acabar-ho d’aclarir, el Govern del PP legisla contra les energíes renovables.

Pel que fa a R+D+i, la formació i l’educació aquesta legislatura passarà com la que va “Trepitjar” i destrossar el bo i millor del sistema educatiu, sense solucionar els problemes que tenia.

Els temes mediambientals empitjoren i l’amenaça de destrossar Menorca amb rotondes pot ser un nou cop per a la nostra economia.

Quant a cooperació, s’ha fet públic que els recursos del Fons Menorquí de Cooperació són inferirors al 2001, fet que no diu res de bo sobre els nostres governants.

En definitiva, quan Càritas anuncia que la pobresa infantil creix més que a la resta d’Europa, informe elaborat amb xifres oficials i que ja s’ha denunciat també per entitats com  UNICEF, Save the Children o la Fundació 1r de Maig per posar uns exemples, es posa damunt la taula la realitat que tenim i vivim. La llum al final del túnel és la llum del tren que ve cap a nosaltres.

Se’ns diu que hi ha superàvit, però no se’ns diu que aquest superàvit mata. Imaginin un malalt que deixa de comprar medicines, de fer tractaments perquè són cars, que deixa d’invertir en investigació per trobar nous remeis contra les malalties que tanca la calefacció a l’hivern per estalviar… L’operació ha anat molt bé, però madona és morta.

Ja fa més de cinc anys que hi ha polítiques d’austeritat a tota Europa i les polítiques de retallades més fortes s’han fet a Grècia, Portugal, Espanya, cap d’aquests països ha millorat la seva situació economica i social, el temps ens dóna la raó.

La política d’austeritat que impulsa la TROIKA i que el PP de Menorca recolza i aplica a les administracions menorquines ens posen cada dia més en un pou del que serà molt difícil sortir.

El superàvit del Consell Insular, és una mala notícia

Àrea d’Economia i Treball d’Esquerra de Menorca

Maó, 1 d’abril de 2014

Share This