IMG-20140405-WA0002

Amb el títol de “Deute i Petroli”, el passat dissabte 5 d’abril, es reuniren prop de 100 persones de la comunitat equatoriana i d’Esquerra Unida de les Illes Balears per a conèixer i fer propostes sobre aquests temes.

Pep part de la comunitat equatoriana es plantejà el problema de Chebron (antiga Texaco). El govern d’Equador està pendent de la sentència del Tribunal d’Arbitratge de la Haia. Si Chebron guanya el judici, el govern equatorià haurà de carregar amb la responsabilitat i la despesa de la reparació d’una zona molt ampla de la Amazonia equatoriana, fortament contaminada per la explotació irresponsable per part de Chebron. Assumir els costos de la reparació dels danys causats per una multinacional que s’ha enriquit a costa de la naturalesa i de la vida humana, suposaria un retrocés molt fort en les polítiques socials, precisament en el moment en que Equador està començant a estretir l’enorme bretxa entre riquesa i pobresa al país. 

Per la seva part, EUIB, que també comptà amb la participació de la diputada Acensión de la Heras, plantejà l’impacte de les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània i qüestionà un model de desenvolupament basat en els combustibles fòssils i en el poder del capital multinacional i especulatiu.

Ambdós parts també feren un repàs a la necessitat de definir el deute il·legítim (en el nostre cas, el deute bancari) i de la importància de negar-se al seu pagament, com ja ha fet Equador i com es plantejà a les Marxes del 22M, de les que IU ha estat part impulsora. A més, EUIB reiterà, per boca del seu Coordinador General, Manel Carmona, la invitació a la comunitat equatoriana per a treballar conjuntament, manifestant que les portes de l’organització estaran permanentment obertes per aquesta col·laboració.

Entre les conclusions pràctiques destacam l’acord per a seguir treballant conjuntament per a informar a la ciutadania sobre el cas Chebron i sobre el No a les Prospeccions a les Illes Balears, preparant un programa d’accions de sensibilització i fent una crida a deixar de consumir combustible de Chebron també a les Balears, on es comercialitza amb el nom de CEPSA.

IMG-20140405-WA0005

 

IMG-20140405-WA0001

IMG-20140405-WA0007

Share This