LOGOFederació HoteleraEl conveni d’hostaleria, el que afecta a més treballadors de les Illes, ha començat la seva negociació però no es veu cap avanç ni s’observa cap voluntat per part de les patronals per a millorar les condicions dels treballadors del sector. Al contrari, a pesar dels augments dels beneficis empresarials, es mantenen amb la intenció de congelar el salari i de “flexibilitzar” les relacions laborals de tal manera que es doni cobertura legal a les irregularitats comeses les últimes temporades, com la d’externalitzar serveis, així com la “liberalització” d’horaris que augmentarien encara més el poder empresarial i reduirien els drets dels treballadors.

Per a EU la postura de la patronal és d’una gran irresponsabilitat i d’un egoisme inacceptable: volen quedar-se en exclusiva els beneficis que comporta l’activitat hotelera sense que ni una mínima part reverteixi en els seus treballadors, que pateixen condicions laborals molt precàries i les volen empitjorar.

La patronal hotelera confia en poder imposar les seves abusives condicions per la por a perdre el lloc de treball, donada la gran qualitat de treballadors en atur que podrien substituir els que fossin acomiadats. Si no fos per això no s’entendria una posició tant prepotent com la que mantenen.

Davant aquesta situació, els sindicats i els treballadors de la hostaleria ja han anunciat que estan disposats a utilitzar les seves armes, que són únicament la mobilització i la vaga, front al poder econòmic de la patronal. Ràpidament han sorgit veus que demanen responsabilitat als treballadors per tal d’evitar el “desastre” d’una vaga en plena temporada turística, que ha de suposar uns ingressos extraordinaris (per als empresaris), aquestes veus no venen només de la patronal, sinó que compten també amb el suport del govern del PP, que també demana contenció als treballadors.

EU entén que no es pot demanar responsabilitat només a una de les parts que, com passa sempre, és la més feble. Els primers que ha de mantenir una actitud responsable són els empresaris del sector, que han de deixar de fer ofertes provocadores i ofensives.

EU comparteix el desig d’una negociació ràpida i sense conflictes, però això només serà possible si la patronal abandona la seva prepotència i entre a negociar de veres el conveni sectorial, assumint una bona part de les reivindicacions sindicals. No poden pretendre quedar-se en exclusiva els guanys que produeix la indústria turística, gràcies a la feina poc reconeguda dels seus treballadors. És necessari que una part de la riquesa vagi als que la generen amb el seu treball.

Per altra part, entenem que la funció del Govern no és situar-se del costat d’una de les parts, la patronal, que ja ha vengut gaudint d’un autèntic tracte de favor. Si volen col·laborar a una temporada tranquil·la, sense sobresalts que “perjudiquin” la nostra imatge, hauria de tractar de convèncer als seus bons amics de la patronal hotelera, per tal que modifiquin la seva posició i acceptin entrar a negociar les propostes sindicals.

Tots els estudis demostren que, amb l’excusa de la crisi, augmenten les diferències socials i que es perden rendes del treball en favor de les rendes empresarials, però sembla que la patronal hotelera no en té prou amb això i encara en vol més. Davant tant d’egoisme, EU anima als treballadors del sector a no deixar-se acovardir per les amenaces i a reivindicar amb força unes millores laborals a les que tenen tot el dret, sense acceptar fer-se responsables d’una conflictivitat que, si es produeix, serà conseqüència directa d’una patronal  que vol apropiar-se en exclusiva dels beneficis turístics i que utilitza la crisi i l’atur per augmentar l’explotació sobre els seus treballadors.  

Share This