paro-juvenil1Un informe de la Fundación 1º de Mayo, posa de manifest que només un de cada 5 joves menors de 30 anys, que es troben en situació d’atur, reben algun tipus de prestació. Aquest fet demostra que, a pesar de les declaracions triomfalistes, la situació dels joves de les Illes és molt precària: sense feina (aproximadament la meitat es troben a l’atur) i sense prestacions, no tenen altra sortida que l’emigració o seguir depenent econòmicament de les seves famílies, d’unes famílies que també veuen reduïts els seus ingresso de manera continuada.

En el cas de que aconsegueixin trobar algun lloc de feina, aquest joves, només la troben de caràcter temporal per unes poques setmanes i, en molts casos a temps parcial, cotitzant només unes hores, amb salaris molt baixos i amb condicions de treball pèssimes. Això fa que, fins i tot aquells que han tengut la “sort” d’estar ocupats algun període no puguin arribar a tenir una cotització suficient que els permeti rebre alguna prestació en els períodes que es troben a l’atur.

Amb els aturats de llarga durada, que perden l’esperança de trobar un nou llocs de feina, amb la congelació de les pensions i amb uns joves que tenen dificultats enormes per aconseguir un lloc de treball, la situació econòmica de les famílies, en la majoria dels casos, s’està agreujant sense que vegi una sortida a la seva precarietat econòmica.

Al mateix temps, es redueix tant el nombre com la quantia de les prestacions per atur, així com altres mesures de protecció social. Tot això en una Comunitat que té uns 70.000 aturats que no cobren cap tipus d’ajuda.

Per a EU aquesta situació és insostenible i no es pot parlar de recuperació econòmica (almenys per a la majoria de la població) mentre hi hagi una taxa d’atur tant elevada, mentre els joves no trobin sortida laboral i els major que perden la seva feina no tenen cap possibilitat de trobar-ne una d’altra. L’escassíssim augment de les afiliacions a la seguretat social es produeix, bàsicament, amb contractacions que no cobreixen una jornada completa, amb la qual cosa no es pot parlar amb rigor de creació neta de llocs de feina.

És necessari implementar mesures de xoc per atendre el drama de la manca d’incorporació al mercat de treball dels joves, així com per aquelles d’edat avançada que han perdut el seu lloc de feina. És necessari combatre l’economia submergida i el frau generalitzat, que es cotitzi per totes les hores treballades i que es substitueixin les hores extra per noves contractacions. Estam a les portes d’una temporada excepcional, les administracions públiques han de vetllar per tal que això suposi un augment significatiu de la contractació, en condicions laborals dignes, amb jornades legals i amb cotitzacions completes. Si no és així, es continuaran degradant les economies familiars mentre uns pocs s’omplen les butxaques. I és necessari la protecció social de totes aquelles persones amb necessitats, assegurant prestacions als que no puguin accedir a un lloc de feina.

 

Share This