El Tribunal Superior ha desmuntat definitivament una de les grans operacions especulatives de l’era Matas-Munar

PTM LogoEl Tribunal Superior de Justícia ha desestimat les pretensions d’uns del beneficiaris de les Àrees de Reconversió Territorial que va instaurar el Pla Territorial de Mallorca a l’època vergonyosa en que el tàndem Matas-Munar dirigia la política insular en benefici propi i dels seus amics. Aquests promotors reclamaven de les administracions unes compensacions econòmiques per les “pèrdues” que els havia provocat “haver” de comprar dos immobles ruïnosos del municipi de Llucmajor. Com a “compensació” per a l’eliminació d’aquests immobles, el PTM obria la porta per a reclassificar una finca de més de 148.000 metres quadrats de sòl rústic, per donar-li la categoria de sòl urbà per decret.

Per desgràcia per al especuladors espavilats, l’ajuntament de Llucmajor no va fer a temps els deures de modificar el seu planejament per a recollir aquesta modificació, que fou eliminada pel govern progressista de 2007-2011. D’aquesta manera quedà avortada una de les més vergonyosa operacions d’una època plena de vergonyes. L’operació especulativa d’aquests promotors només es va poder materialitzar per la informació privilegiada (que els permeté comprar els immobles abans que apugessin de preu) i l’escandalós tracte de favor que varen rebre per part dels que aprovaren el PT de Mallorca (PP i UM).

Aquesta sentència del Tribunal Superior és una gran notícia per als defensors de territori i pels que combatem la corrupció política lligada a l’especulació urbanística: per una vegada els especuladors no tenen premi i la finca requalificada d’una manera fraudulenta seguirà essent rústica. Però també és molt important per demostrar, una vegada més, que no és certa l’afirmació que repeteixen sistemàticament els dirigents del PP de que protegir el territori o combatre l’especulació i desclassificar sòls classificats d’una manera arbitrària i tramposa suposa haver de pagar grans indemnitzacions.

El senyor Bauzá i el senyor Company poden seguir intentant confondre la població amb les seves afirmacions, però la realitat és que si no protegeixen el territori o si permeten urbanitzacions fora de tota lògica, fins i tot en espais protegits, és per voluntat pròpia, no per cap classe d’imposició legal.

Share This